פוליפים במעי הגס הם נגעים שכיחים המופיעים ברירית המעי, בגודל של מספר מילימטרים עד מספר סנטימטרים. למרות שמרבית הפוליפים לא יובילו להופעה של תסמינים וכלל לא יהיו מורגשים – ישנה בכל זאת ישנה חשיבות רבה להסרתם. למה חשוב לאבחן פוליפים? כיצד עושים זאת, ומה כדאי לדעת על התהליך? נשיב על הכול במאמר זה.
מה גורם להופעת פוליפ במעי הגס?
אין גורם אחד חד-משמעי שמוביל להתפתחות של פוליפים. לרוב הם נגרמים כתוצאה משילוב של גורמים, בעיקר תורשה ואורח חיים, לרבות צריכת אלכוהול, עישון, השמנת יתר, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית. גורמי סיכון נוספים שיכולים להשפיע הם גיל (פוליפים נוטים להופיע אצל בני 50 ומעלה) ורקע רפואי (מחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס כיבית).
מדוע חשוב לאבחן פוליפים?
הסיבה שחשוב לאבחן ולטפל בפוליפים היא שחלקם עשויים להתגלות כממאירים (ולא שפירים), או שעשויים להתגלות כשפירים עם סיכון לממאירות. אמנם אחוז קטן מהפוליפים עלול להתגלות כסרטני, אך סרטן המעי הגס הוא סרטן שכיח וקטלני אם לא מזהים אותו בזמן – ולכן חשוב להסיר ולאבחן כל פוליפ.
תסמינים אפשריים
כאמור, במרבית המקרים הפוליפים לא יובילו לתסמינים, אך בחלק מן המקרים יכולים להופיע תסמינים, כמו: כאבי בטן חריגים (מבחינת עוצמתם ותדירותם) וצואה דמית.
איך מאבחנים פוליפ במעי הגס?
הבדיקה היחידה שמאבחנת פוליפים במעי היא קולונוסקופיה. מאחר שבמרבית המקרים הפוליפים לא יובילו לתסמינים, ולכן לא נדע על הימצאותם – חשוב לבצע קולונוסקופיה באופן שגרתי, במיוחד אם אתם בקבוצת סיכון. תדירות ביצוע הבדיקה מושפעת מגורמי הסיכון, כך שחשוב להיוועץ ברופא מומחה כדי לדעת כל כמה זמן מומלץ לכם לבצע אותה. בדיקת דם סמוי בצואה יכולה להוות אינדיקציה מסוימת לפוליפ, אך אחריה יש לבצע קולונוסקופיה לטובת אבחון ודאי.
הסרת פוליפים במעי הגס
הסרת פוליפ במעי הגס לרוב תתבצע במהלך בדיקת הקולונוסקופיה, אלא אם מדובר בפוליפ חריג המצריך הסרה בניתוח. הסרת הפוליפ נעשית באמצעות לולאה מיוחדת, אותה מהדקים סביב בסיס הפוליפ וחותכים. אם מדובר בפוליפ קטן, הסרתו תתבצע על ידי צריבה בפולס חשמלי ממוקד. חשוב לדעת כי קולונוסקופיה נעשית תחת טשטוש, כך שהמטופל אינו מרגיש דבר במהלכה.
פרופ׳ סיגל פישמן היא סגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בביה״ח איכילוב, ובעלת ניסיון עשיר בביצוע בדיקות קולונוסקופיה והסרת פוליפים במעי הגס. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.