לחץ דם גבוה הוא מצב רפואי בו הלחץ המופעל על דפנות העורקים גבוה מהרגיל, מה שעלול להוביל לסיבוכים בריאותיים חמורים, כמו התקף לב, אי-ספיקת לב/כליות, שבץ מוחי ועוד. יתר לחץ דם נחשב לאחת הבעיות הרפואיות המסוכנות והשכיחות בעולם המודרני, ומחקרים מהעשורים האחרונים מצביעים על קשר חזק בין יתר לחץ דם לבין השמנה. אנשים רבים הסובלים מהשמנה לא מודעים לקשר זה, דבר שיכול להעמיד אותם בסיכון, שכן ליתר לחץ דם לרוב אין תסמינים כלל (לכן הוא מכונה ״הרוצח השקט״). במקרים אלו, ירידה במשקל יכולה לתרום רבות להפחתת הסיכון ולמניעת סיבוכים רפואיים הקשורים ליתר לחץ דם.
מהו לחץ דם גבוה?
לחץ הדם נמדד באמצעות שני ערכים:
- לחץ סיסטולי: הלחץ הנוצר כשהלב מתכווץ ומזרים דם לעורקים.
- לחץ דיאסטולי: הלחץ בזמן שהלב רפוי ונח בין פעימות.
בדרך כלל, ערך לחץ דם תקין נחשב כאשר הוא שווה או נמוך מ-120/80 מ״מ כספית. ערכים גבוהים יותר, במיוחד מעל 140/90, מוגדרים כיתר לחץ דם.
השמנה כגורם סיכון מרכזי להתפתחות לחץ דם גבוה
מחקרים מראים כי אנשים הסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון משמעותית גבוה יותר לסבול מיתר לחץ דם, בהשוואה לאנשים במשקל בריא. ישנן כמה סיבות לכך:
- עומס על הלב: כאשר הגוף נושא משקל עודף, הלב נדרש לעבוד קשה יותר כדי לספק דם לכל הרקמות והאיברים, מה שמוביל לעלייה בלחץ הדם.
- היצרות כלי הדם: השמנת יתר קשורה להצטברות שומנים בדפנות כלי הדם, מה שעלול להצר את העורקים ולהעלות את לחץ הדם.
- דלקת מוגברת בגוף: השמנת יתר עלולה להוביל למצב של דלקת כרונית בגוף (בשל חומרים מעוררי דלקת המופרשים על ידי רקמות השומן). דלקתיות מוגברת בגוף עשויה להוביל לנזקים בדפנות כלי הדם, וכתוצאה מכך גם לעלייה בלחץ הדם.
סיבוכים של יתר לחץ דם והשמנה
לחץ דם גבוה והשמנה מגבירים את הסיכון למספר מצבים רפואיים חמורים:
- מחלות לב וכלי דם: השילוב בין שני המצבים מעלה באופן משמעותי את הסיכון להתקפי לב, אי-ספיקת לב ושבץ מוחי.
- מחלת כליות כרונית: לחץ דם גבוה עלול לפגוע בכלי הדם המזינים את הכליות ולגרום לנזק תפקודי משמעותי ולאי-ספיקת כליות.
- תנגודת לאינסולין וסוכרת סוג 2: השמנת יתר מעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, מחלה שגם יכולה להחמיר את יתר לחץ הדם ואף להוביל לסיבוכים רפואיים נוספים.
כיצד ניתן למנוע ולטפל ביתר לחץ דם?
ישנן דרכים שונות לטפל בלחץ דם גבוה אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר. חשוב מאוד לפנות למומחה/ית בתחום, שיבחן את מצבכם הפרטני ויתאים לכם את הטיפול הנכון ביותר עבורכם. אצל אנשים מסוימים, שינוי אורח חיים (תזונה מותאמת ופעילות גופנית) יכול להספיק, ואילו אצל אחרים יידרשו פתרונות אחרים. ירידה במשקל היא פן חשוב ביותר בטיפול בלחץ הדם, ובמקרים מסוימים ניתן לפנות לטיפולים המסייעים בתהליך, כמו תרופות לירידה במשקל (וויגובי, מונג׳רו), קיצור קיבה אנדוסקופי (ללא ניתוח) וניתוח בריאטרי. במקרים מסוימים, יהיה צורך גם בתרופות להורדת לחץ הדם.
פרופ׳ פישמן היא גסטרואנטרולוגית ומנהלת השירות להשמנת יתר במכון למחלות דרכי העיכול והכבד בביה״ח איכילוב. פרופ׳ פישמן מספקת ייעוץ לטיפול בהשמנת יתר, לרבות טיפול תרופתי והליכים ניתוחיים. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.