גסטרוסקופיה היא בדיקה פולשנית שנועדה לסקור את דרכי העיכול העליונות, כולל הוושט, הקיבה והתריסריון. הבדיקה מבוצעת באמצעות צינור גמיש ודק הנקרא גסטרוסקופ, אשר מוחדר דרך הפה ומאפשר לרופא/ה מבט מדויק על האיברים הללו, לצורך זיהוי כיבים, דלקות, גידולים ועוד. זוהי בדיקה שנחשבת בטוחה, אך כמו בכל פרוצדורה רפואית, ישנן תופעות לוואי אפשריות שיש להיות מודעים אליהן, חלקן נפוצות יותר, אחרות נדירות. הנה כל מה שחשוב לדעת על תופעות לוואי לאחר גסטרוסקופיה ועל הדגלים האדומים שיש לשים לב אליהם.
תופעות לוואי נפוצות לאחר גסטרוסקופיה
ברוב המקרים, תופעות הלוואי הקלות חולפות בתוך זמן קצר, והן כוללות:
- כאב או תחושת אי-נוחות בגרון: כאב קל או תחושת גירוי בגרון, כתוצאה מהחדרת הגסטרוסקופ. זוהי תופעה נפוצה שחולפת לרוב תוך 1-2 ימים. ניתן להקל על הכאב באמצעות סוכריות מציצה או שתיית משקאות חמים.
- נפיחות בבטן/גזים: במהלך הבדיקה מוחדר מעט אוויר לקיבה כדי לשפר את הראות של הרופא. לאחר הבדיקה, חלק מהמטופלים עלולים לחוש תחושת נפיחות או גזים, הנגרמים מכך שהאוויר נשאר בקיבה. תחושה זו חולפת בד״כ תוך מספר שעות.
- בחילות קלות: במקרים מסוימים, המטופל עלול לחוש מעט בחילות לאחר הבדיקה, במיוחד אם ניתנה תרופת הרגעה במהלכה. תחושה זו לרוב חולפת במהירות.
תופעות לוואי פחות שכיחות
תופעות לוואי אלו יכולות לקרות, אך בסבירות נמוכה יותר:
- דימום קל: הסיכון לדימום עולה אם נעשתה ביופסיה במהלך הבדיקה. לרוב זהו דימום קל שחולף במהרה.
- עייפות/חולשה/סחרחורת: תופעות אלו הן למעשה כתוצאה מתרופת ההרגעה שניתנת במהלך הבדיקה. יש להימנע מנהיגה ומפעולות נוספות הדורשות ערנות, עד שהשפעת התרופה תחלוף לחלוטין.
תופעות לוואי נדירות
הסיכון נמוך ביותר לתופעות לוואי אלה:
- זיהום: לעיתים רחוקות עלול להיגרם זיהום המחייב טיפול אנטיביוטי.
- קרע בדרכי העיכול: זהו סיבוך נדיר ביותר, המחייב אשפוז ולעתים אף ניתוח לתיקון הקרע. התסמינים כוללים כאבים חזקים בבטן/חזה, קשיי נשימה/בליעה ודימום (בהקאה או בצואה).
- דימום חמור: במקרים נדירים עלול להיגרם דימום שמחייב מתן עירוי דם.
דגלים אדומים לאחר הבדיקה המחייבים פנייה לייעוץ רפואי
יש לפנות לרופא המטפל או לחדר מיון אם אתם חווים אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- חום גבוה.
- כאבים עזים או ממושכים בחזה/גרון/בטן.
- קוצר נשימה.
- קשיי בליעה.
- הקאות.
- דימום משמעותי מהפה או בצואה (צואה שחורה).
חשוב לדעת כי ניתן להפחית את הסיכון לסיבוכים ותופעות לוואי לאחר גסטרוסקופיה, אם מתכוננים היטב ומקפידים על הוראות הרופא/ה לקראת הבדיקה!
פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב שנים בביצוע מגוון פעולות אנדוסקופיות, לרבות גסטרוסקופיה. למידע נוסף ותיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בעמוד יצירת קשר או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.