פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

בחילות והקאות: מתי הן סימן לבעיה חמורה במערכת העיכול?

בחילות והקאות

בחילות והקאות הן בין הסימפטומים השכיחים ביותר באוכלוסייה הכללית, שיכולים להוות אינדיקציה למגוון רחב של מצבים רפואיים, לרבות בעיות במערכת העיכול, בעיות במערכת העצבים המרכזית, מחלות אנדוקריניות, מחלות לב, היריון ועוד. במקרים מסוימים תסמינים אלה עשויים להיות תופעות לוואי של תרופות וטיפולים מסוימים, ובמקרים אחרים הם עלולים להיות אינדיקציה למצבים רגשיים ונפשיים, כמו חרדה ודיכאון. במאמר זה נתמקד בהקאות ובחילות כתסמינים של בעיות במערכת העיכול.

מהן בדיוק בחילות והקאות?

הקאות מוגדרות כמצב גופני שבו נפלט תוכן הקיבה אל הפה באופן מהיר ולעתים קרובות פתאומי. במרבית המקרים תופיע תחושת בחילה לפני ההקאה. בחילה היא תחושה של דחף להקיא, שלרוב מורגשת ברום הבטן או בגרון. בחילות יכולות להופיע באופן זמני וקצר, או לתקופה ממושכת, כחלק מבעיה רפואית כרונית.

ממה נגרמות בחילות והקאות?

ישנם מספר מצבים רפואיים עיקריים במערכת העיכול שיכולים להוביל להופעה של הקאות ובחילות:

  • גסטרואנטריטיס (דלקת זיהומית של הקיבה והמעי) – דלקת ממקור נגיפי או חיידקי. זוהי אחת הסיבות השכיחות ביותר להקאות ובחילות. לעתים הדלקת מלווה גם בתסמינים נוספים, כמו כאבי בטן, חום ושלשולים.
  • הרעלת מזון – תחלואה כתוצאה מצריכת מזון מזוהם בחיידקים, רעלנים או פטריות, המובילה לבחילות, הקאות, כאבי בטן ושלשולים.
  • גסטריטיס – דלקת של רירית הקיבה הנגרמת לרוב בשל זיהום בחיידק ההליקובקטר פילורי או בעקבות צריכה ממושכת של תרופות כמו אספירין.
  • ריפלוקס קיבתי-ושטי – חזרה של תוכן חומצי מהקיבה לוושט שיכולה להתבטא בצרבות כרוניות ובחילות.

מתי בחילות והקאות מחייבות פנייה לרופא/ה?

בחילות והקאות הן לרוב תסמינים זמניים שחולפים תוך מספר שעות או ימים. אך במקרים מסוימים תסמינים אלה עלולים להיות סימן לבעיה חמורה יותר במערכת העיכול, המחייבת פנייה לייעוץ רפואי וקבלת טיפול. אלה הדגלים האדומים שכדאי לשים לב אליהם:

  • הקאה דמית – הקאה שמכילה דם טרי או חומר כהה עלולה להצביע על דימום פנימי בקיבה או במעיים.
  • ירידה משמעותית ולא מוסברת במשקל – אם הירידה במשקל מלווה גם בבחילות, הקאות ותסמינים חריגים נוספים, הן עשויות להיות סימן למחלה כרונית או לגידול במערכת העיכול.
  • חום גבוה ושלשולים – אם הבחילות וההקאות מלוות בחום גבוה ושלשולים ממושכים, ייתכן שמדובר בזיהום חמור או בדלקת בתוספתן (אפנדיציטיס).
  • כאבי בטן עזים – אם הבחילות וההקאות מלוות בכאבי בטן עזים ו/או ממושכים, ייתכן כי מדובר בחסימת מעיים או דלקת חמורה.

איך מאבחנים?

אם ישנו חשד לבעיה במערכת העיכול בעקבות הבחילות וההקאות, יש להיוועץ ברופא מומחה שבמידת הצורך יפנה אתכם לבדיקות שונות, לרבות: בדיקות דם, אולטרסאונד בטן, CT או MRI, גסטרוסקופיה (בדיקה המאבחנת בעיות בדרכי העיכול העליונות) וקולונוסקופיה (בדיקה המאבחנת בעיות בדרכי העיכול התחתונות).

פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב, בעלת ניסיון רב בביצוע קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה. למידע נוסף וקביעת פגישת ייעוץ אצל פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.