ריפלוקס (החזר קיבתי-ושטי) הוא מצב רפואי שבו תוכן חומצי עולה חזרה מהקיבה אל הוושט, מה שיכול להוביל לצרבת כרונית ולפגיעה באיכות החיים. מחלה זו משפיעה על למעלה ממיליארד אנשים בעולם, רבים מהם סובלים גם מהשמנת יתר, וזהו לא צירוף מקרים. מה הקשר בין ריפלוקס אצל מבוגרים להשמנת יתר וכיצד אנשים הסובלים מריפלוקס ועודף משקל יכולים לשפר את מצבם? נענה על כל השאלות במאמר זה.
ריפלוקס אצל מבוגרים – למה זה קורה?
הסיבה העיקרית לריפלוקס היא היחלשות של סוגר הוושט התחתון, המפריד בין הקיבה לוושט. תפקידו של סוגר הוושט הוא לוודא מעבר תקין של מזון במערכת העיכול. סוגר הוושט הוא שריר שנפתח כשמזון עובר מהוושט לקיבה ולאחר מכן נסגר, כדי למנוע מתוכן הקיבה לזלוג חזרה אל הוושט. כאשר שריר זה נחלש ותפקודו נפגע, זה עלול לגרום למצב של ריפלוקס, צרבות כרוניות ולעתים אף כוויות בוושט. הסיבה לכך היא שצינור הוושט אינו ערוך לרמת החומציות של מיצי הקיבה ונוכחות כרונית שלהן בוושט יכולה לפצוע אותו ולגרום לכוויות.
גורמי סיכון
מצבים שונים יכולים להגדיל את הסיכון להיחלשות של סוגר הוושט התחתון, ביניהם בקע סרעפתי, סוגי מזון מסוימים (מזון שומני, קפאין, צריכת אלכוהול), עישון ועלייה בלחץ התוך-בטני (בעקבות היריון או עודף משקל). מאחר שבמקרים רבים ריפלוקס יכול להיגרם כתוצאה משילוב של מספר גורמים, לרוב לא ניתן לייחס גורם אחד ויחיד למצב זה. לצד זאת, חשוב להיות מודעים לגורמי הסיכון שיכולים בהחלט להגדיל את הסיכוי לבעיה וגם להחמיר אותה. זוהי גם הסיבה לכך שהטיפול בריפלוקס כולל ביצוע שינויים באורח החיים, מלבד טיפול תרופתי לתסמינים.
כיצד השמנת יתר משפיעה על ריפלוקס אצל מבוגרים?
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות הראו כי השמנת יתר מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות של ריפלוקס וגם להחמרתו. אחד המחקרים הללו הראה כי ככל שה-BMI (מדד מסת גוף) גבוה יותר, כך ישנה עלייה בתסמיני הריפלוקס. הסיבות לקשר בין ריפלוקס אצל מבוגרים להשמנת יתר אינן ידועות במלואן, אך הסברה הרווחת היא שזה עשוי להיות קשור לעלייה בלחץ התוך-בטני, שעלולה לתרום להיחלשות סוגר הוושט התחתון. כמו כן, יש לציין כי השמנת יתר גם מעלה את הסיכון למצבים אחרים שנמצאו קשורים גם כן לריפלוקס, כמו בקע סרעפתי.
טיפול בריפלוקס אצל הסובלים מהשמנת יתר
הטיפול בריפלוקס מתמקד בעיקר בשיפור איכות החיים של המטופלים, מניעת נזקים לוושט והפחתת התסמינים. שינוי אורח החיים הוא צעד חיוני עבור מטופלים עם עודף משקל הסובלים מריפלוקס, לרבות שינוי תזונתי וירידה במשקל. טיפול תרופתי יעיל לריפלוקס שלא משופר ע״י אורח חיים, ובמקרים קשים במיוחד יש גם אופציה להתערבות ניתוחית. אם אתם סובלים מריפלוקס כרוני, מומלץ להיוועץ במומחה בגסטרואנטרולוגיה לצורך אבחון והתאמת הטיפול הטוב ביותר למצבכם.
פרופ׳ סיגל פישמן היא סגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד ומנהלת השירות להשמנת יתר בביה״ח איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב בייעוץ לסובלים מריפלוקס כרוני. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.