עצירות זמנית היא תופעה שכיחה ביותר, שבמרבית המקרים חולפת מעצמה. אך לעתים מצב זה עשוי להיות מתמשך ועלול להיות סימן לבעיה במערכת העיכול, המצריכה אבחון והתאמת טיפול. מהי עצירות כרונית, ממה נגרמת, אילו דגלים אדומים מצריכים פנייה לבדיקה וכיצד מאבחנים את הגורם לבעיה? על הכול נענה במאמר זה.
מהי עצירות כרונית?
עצירות היא מצב שבו אדם חווה שינוי ביציאות, לרבות תדירות מופחתת, מאמץ בזמן יציאה, תחושה של חוסר התרוקנות וצואה במרקם קשה מהרגיל. כאשר המצב כרוני, תופעות אלו נמשכות מספר שבועות ולעתים אף חודשים. מצב זה עלול להוביל לפגיעה באיכות החיים ועשוי להיות אינדיקציה לבעיה רפואית חמורה יותר. כמו כן, מצב זה יכול להוביל לסיבוכים, כולל הצטברות צואה במעי הגס או חוסר שליטה במתן צואה.
גורמים לעצירות כרונית
סיבות רבות ובדרגות חומרה שונות יכולות להוביל למצב זה:
- תזונה לקויה – תזונה המאופיינת בצריכה מועטה של סיבים תזונתיים וכן צריכת נוזלים בלתי מספקת.
- מחלות – מצבים רפואיים שונים, כמו תסמונת המעי הרגיש, תת-פעילות של בלוטת התריס, סוכרת ,מחלות נוירולוגיות
- אורח חיים יושבני – פעילות גופנית סדירה משפרת את תנועת המעיים, ולכן אנשים המנהלים אורח חיים לא פעיל נמצאים בסיכון גבוה יותר לעצירות.
- תרופות מסוימות – ישנן תרופות שיכולות לתרום לעצירות, ביניהן תרופות נוגדות דיכאון, אנטי-היסטמינים ותרופות להורדת לחץ הדם.
- חסימה – למשל חסימה במעי הגס או בפי הטבעת, היצרות של המעי ובעיות ברצפת האגן.
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים שיכולים להופיע כתוצאה מעצירות כרונית כוללים: טחורים, פיסורה (סדק בפי הטבעת) וצניחת רקטום (חלק מהרקטום צונח דרך פי הטבעת).
דגלים אדומים שמצריכים פנייה לייעוץ רפואי
נזכיר שבמרבית המקרים העצירות היא זמנית וחולפת מעצמה. אך כאשר מדובר במצב כרוני, חשוב להיות ערניים לדגלים אדומים שבהחלט מצריכים פנייה למומחה בגסטרואנטרולוגיה לצורך בירור.
- העצירות מלווה בשינוי פתאומי ביציאות – לרבות צבע, מרקם ותדירות היציאות.
- ירידה בלתי מוסברת במשקל – ירידה דרסטית במשקל שאינה נובעת משינוי תזונתי או פעילות גופנית.
- דימום רקטלי – דם המופיע בצואה או על נייר הטואלט.
- כאבי בטן עזים – כאבים חריגים בבטן שאינם חולפים לאחר כל יציאה.
- תחושת חוסר התרוקנות – תחושת מלאות בבטן שלא עוברת גם לאחר יציאה.
- אנמיה – ירידה ברמות ההמוגלובין בדם. יכולים גם להופיע תסמינים נלווים כמו חולשה כללית ועייפות.
איך מאבחנים עצירות כרונית?
ישנן בדיקות שונות המסייעות לאבחן את הגורם לעצירות הכרונית, ביניהן בדיקת צואה, חוקן, מדידות לחצים בפי הטבעת ובדיקה גופנית. אחת הבדיקות היעילות ביותר לאבחון הגורם לבעיה היא קולונוסקופיה. זוהי בדיקה אבחנתית, המאפשרת התבוננות מעמיקה במערכת העיכול התחתונה – באמצעות צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמת וידאו זעירה המוחדר דרך פי הטבעת. מאחר שהבדיקה נעשית תחת טשטוש, היא לא גורמת לכאבים או לתחושת אי-נוחות עבור המטופל.
פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב בביצוע קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה. למידע נוסף על אבחון עצירות כרונית וקביעת פגישת ייעוץ אצל פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.