רובנו מודעים לכך שהשמנת יתר כרוכה בסיכונים בריאותיים, לרבות התפתחותן של מחלות נלוות, כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סוגי סרטן מסוימים, בעיות נשימה ועוד. אבל לא כולם יודעים שלא רק ההשמנה עצמה מסוכנת, אלא גם סוג ההשמנה משפיע לא פחות על רמת הסיכון. במאמר זה נתמקד בנושא השמנה בטנית – מה מבדיל אותה מסוגים אחרים של השמנה, אילו סיכונים כרוכים בה וכיצד ניתן לטפל בה.
צורות שונות להשמנת יתר
השמנת יתר יכולה להופיע בצורות שונות, בהתאם לפיזור רקמת השומן בגוף. ישנם אנשים שהצטברות השומן אצלם מתרחשת בעיקר באזור הירכיים והישבן, ואילו אחרים שאצלם רקמות השומן מצטברות בעיקר בבטן. מבנה גוף המאופיין בהשמנה באזור הירכיים, הרגליים והישבן מכונה באופן לא רשמי ״מבנה אגסי״, כיוון שהאזור הגדול יותר נמצא בחלק התחתון. ואילו מבנה גוף המאופיין בהשמנה בעיקר באזור הבטן מכונה ״תפוח״, משום שהחלק הגדול יותר נמצא במרכז. מבנה מסוג ״תפוח״ מאפיין השמנה בטנית, הנפוצה יותר בקרב גברים, אך היא יכולה להופיע גם בקרב נשים לאחר הפסקת הווסת, או אצל נשים צעירות הסובלות מבעיות הורמונליות.
ההבדל בין שומן בטני לשומן תת-עורי
לפני שנפרט על הסכנות של השמנה המרוכזת בבטן, חשוב להקדיש רגע להבהרת ההבדלים בין שומן בטני לשומן תת-עורי. שומן בטני (שומן ויסצרלי) הוא סוג השומן המאפיין השמנה בטנית שומן זה מצטבר בחלל הבטן, סביב איברים פנימיים והוא לא תמיד יהיה בהכרח בולט לעין. המשמעות היא שגם אנשים שיכולים להיראות במשקל תקין, עלולים לסבול משומן בטני מסוכן.
שומן זה מפריש חומרי דלקת שעם הזמן תורמים להתפתחותן של מחלות הקשורות להשמנה, כמו סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. שומן תת-עורי לעומת זאת נחשב פחות מסוכן, על אף שהוא סוג השומן הבולט יותר לעין. עדיין, עודף שומן תת-עורי יכול להוביל לבעיות אורתופדיות כמו כאבי גב וכאבי ברכיים בשל העומס על המפרקים.
הסכנות של השמנה בטנית
כאמור, השמנה המרוכזת בבטן העליונה נחשבת מסוכנת במיוחד ועלולה לתרום לבעיות בריאותיות, כמו:
- יתר לחץ דם.
- כולסטרול גבוה.
- עודף שומנים בדם (טריגליצרידים).
- מחלות לב וכלי דם.
- סוכרת מסוג 2.
- דום נשימה בשינה.
- סוגי סרטן מסוימים (רחם, המעי הגס, שד ועוד)
איך ניתן לזהות השמנה בטנית?
מדידת היקף המותניים היא דרך טובה לבדוק אם אתם סובלים מהשמנה בטנית – בעזרת סרט מדידה מודדים את היקף המותניים (בחלק הכי צר בבטן). היקף מותניים גבוה מ-88 ס״מ אצל נשים או גבוה מ-102 ס״מ אצל גברים הוא סימן להשמנה בטנית. גם יחס היקף מותניים-ירכיים הוא דרך נוספת לבדוק זאת, על ידי חילוק היקף המותניים בהיקף הירכיים (החלק הרחב ביותר באזור הישבן).
איך ניתן לטפל בהשמנה בטנית?
ירידה מסודרת במשקל באמצעות שינוי אורח החיים – יכולה לסייע בטיפול בהשמנה בטנית. כמו כן, ניתן לרדת במשקל גם בעזרת הליכים אנדוסקופיים (ללא ניתוח), המאפשרים להקטין את נפח הקיבה ללא חתכים. הליכים אלה מובילים לתחושת שובע מוקדמת ולהפחתת תחושת הרעב, ובכך מסייעים באופן יעיל לירידה במשקל – לצד הקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית. טיפולים אלה מסייעים גם בהפחתת התחלואה הנלווית להשמנה, לרבות הפחתת תסמינים של מחלות שונות והפחתת הסיכון למחלות עתידיות.
פרופ׳ סיגל פישמן היא מנהלת השירות להשמנת יתר במכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב בביצוע הליכים אנדוסקופיים לטיפול בהשמנת יתר, וכן ייעוץ לקראת ניתוחים בריאטריים והתאמת טיפול תרופתי. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר בתחתית העמוד.