פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

ריפלוקס: מהו החזר קיבתי-ושטי (GERD)?

ריפלוקס

ריפלוקס או החזר קיבתי-ושטי מתאפיין בעלייה של תוכן חומצי מן הקיבה חזרה לצינור הוושט. במקרים מסוימים, מיצי הקיבה עשויים אף להגיע עד לגרון ולחלל הפה. הפרעה זו יכולה להוביל לצרבות כרוניות ועלולה להשפיע על איכות חייהם של הסובלים ממנה. אך ניתן לשפר את המצב בעיקר על ידי שינויים באורח החיים והתאמת טיפול תרופתי. במקרים מסוימים ייתכן שתידרש התערבות ניתוחית.

למה זה קורה?

הגורם העיקרי להפרעה זו הוא היחלשות של סוגר הוושט התחתון, המובילה לפגיעה בתפקודו. במצב תקין, סוגר הוושט התחתון הוא שריר שנפתח כאשר עובר מזון מהוושט לקיבה, ונסגר כדי למנוע חזרה של תוכן הקיבה/מיצי עיכול במעלה הוושט. אם השריר רפוי או חלש מדי, הדבר עלול להוביל לחזרה של תוכן חומצי בוושט, הגורמת לצרבות כרוניות. נוכחות כרונית של תוכן חומצי בוושט עשויה עם הזמן להוביל לנזקים נוספים, כמו כוויות בוושט.

תסמינים של ריפלוקס

ריפלוקס מתבטא בעיקר בעליית התוכן החומצי בוושט ובמעלה הגרון, המובילה לתחושת שריפה באזור החזה – תופעה הידועה בשם צרבת. חשוב לדעת כי צרבת תמיד נובעת מריפלוקס, אך לעתים היא תהיה מצב חולף, ובמקרים אחרים היא תהיה כרונית. תופעה נוספת המאופיינת להחזר קיבתי-ושטי היא רגורגיטציה – מעבר של מזון לא מעוכל או מיצי קיבה אל הגרון וחלל הפה. אם אתם סובלים מצרבת לפחות פעמיים או יותר בשבוע, והמצב משפיע על איכות חייכם – סימן שכדאי לגשת לייעוץ רפואי.

טיפול

כאשר מדובר בריפלוקס כרוני, חשוב לדעת כי המצב לא יחלוף מעצמו, לכן ישנה חשיבות רבה להתאמת טיפול תרופתי וביצוע שינויים באורח החיים – בדגש על שינוי בהרגלי האכילה. אם אתם חושדים שאתם סובלים מהחזר קיבתי-ושטי כרוני, מומלץ לפנות לייעוץ ואבחון אצל גסטרנאטרולוג/ית. ללא טיפול מתאים, המצב עשוי להחמיר ולגרום לנזקים בלתי הפיכים בוושט, בשל החשיפה הכרונית לתוכן חומצי מן הקיבה. עלולה להתפתח תסמונת בארט, מצב שבו רקמת רירית הוושט משתנה. מצב זה עשוי להגדיל את הסיכון לשינויים טרום-ממאירים בוושט ולסרטן הוושט.

פרופ׳ סיגל פישמן היא סגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בביה״ח איכילוב, ובעלת ניסיון עשיר במתן ייעוץ למטופלים הסובלים מריפלוקס כרוני. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.