הליקובקטר: תסמינים, הדבקה וזיהוי החיידק

הליקובקטר: תסמינים, הדבקה וזיהוי החיידק

הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ בקיבה, השכיח באוכלוסייה הכללית ובאוכלוסייה המבוגרת בפרט. במרבית המקרים נוכחותו לא תוביל בהכרח להופעה של תסמינים, אך בחלק מן המקרים הוא עלול להגדיל את הסיכון לבעיות במערכת העיכול, כמו כיבים (אולקוס), ודלקת בקיבה (גסטריטיס). זה קורה בעקבות היצמדותו של החיידק לתאים בדופן הקיבה (אפיתל), ויצירת סביבה דלקתית שמחלישה את המערכת החיסונית. כתוצאה מכך, הקיבה רגישה יותר ועלולים בעקבות זאת להתפתח כיבים ודלקות באזור. במאמר זה נתמקד בזיהוי חיידק ההליקובקטר, לרבות תסמינים ואבחון.

איך נדבקים בחיידק?

הליקובקטר הוא חיידק נפוץ באוכלוסייה הכללית, במיוחד בגיל המבוגר. במדינות מערביות שכיחותו עומדת על כ-10-50% מהאוכלוסייה ובמדינות מתפתחות יותר מ-50% מהאוכלוסייה נדבקים בו. כמו כן, יותר ממחצית מהאנשים בגיל 65 ומעלה מאובחנים בחיידק. ההידבקות בחיידק מתרחשת לרוב מאדם לאדם, בעיקר באמצעות רוק (לדוגמה דרך כלי אוכל משותפים). בחלק מן המקרים, ההידבקות בחיידק יכולה להתרחש באופן פקואורלי, כלומר דרך מעבר של חלקיקי צואה לחלל הפה של הנדבק. הידבקות מסוג זה לרוב מתרחשת במקומות עם תנאי היגיינה ירודים ודרך מגע במשטח מזוהם.

תסמינים של הליקובקטר

חשוב להדגיש כי אצל מרבית הנשאים של החיידק כלל לא יופיעו תסמינים. אך במקרים בהם חיידק ההליקובקטר פילורי משגשג ברירית הקיבה, וגורם לכיב או לדלקת, עשויים להופיע הסימפטומים הבאים:

  • כאבים ונפיחות בבטן.
  • שובע מוקדם / חוסר תיאבון.
  • בחילות והקאות.
  • צואה שחורה.
  • הקאה דמית.

כיצד מאבחנים?

ניתן לאבחן את החיידק באחת משתי דרכים עיקריות:

  1. תבחין נשיפה – במהלכה הנבדק שותה תמיסה המכילה חומר שהחיידק מפרק לפחמן דו-חמצני ולאחר מכן, הנבדק נושף לתוך מתקן ייעודי. אם החיידק מצוי בקיבה, הבדיקה תזהה את הפחמן הדו-חמצני שנוצר מתהליך הפירוק.
  2. גסטרוסקופיה – הבדיקה נעשית באמצעות גסטרוסקופ, צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמה. הגסטרוסקופ מוכנס דרך הפה, ומאפשר להתבונן בקיבה, בוושט ובחלק העליון של המעי הדק. במהלך הבדיקה ניתן ליטול דגימת ביופסיה מהקיבה, המאפשרת לאבחן את החיידק, ולבדוק את רמת החומרה של הכיב באמצעות מיקרוסקופ. בדיקה זו נעשית רק אצל גסטרואנטרולוג מומחה.

פרופ׳ פישמן היא סגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בביה״ח איכילוב, ובעלת ניסיון עשיר באבחון וטיפול במחלות וזיהומים במערכת העיכול, לרבות חיידק ההליקובקטר. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.