גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה הן שתי בדיקות המיועדות לאבחון, ובמידת הצורך גם טיפול במגוון מחלות במערכת העיכול. כל אחת מהבדיקות מיועדת לחלק אחר של מערכת העיכול, ושתיהן מתבצעות באמצעות צינור דק וגמיש שבקצה שלו מצלמה זעירה, המאפשרת מבט פנימי בזמן אמת. במאמר זה נתמקד במהות של שתי הבדיקות הללו, ונענה על השאלה האם ואיך ניתן לבצע גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ביחד.
מהי גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה היא בדיקה באמצעותה ניתן לסקור את הוושט, הקיבה וחלקו העליון של המעי הדק. באמצעותה ניתן לזהות דלקת, כיבים ואף גידולים. היא נעשית באמצעות גסטרוסקופ, צינור דק וגמיש, שבתוכו עוברים סיבים אופטיים ובקצה שלו מצלמה קטנה. מאחר שהבדיקה מבוצעת בהרדמה חלקית, המטופל אינו סובל מכאבים או מאי-נוחות במהלכה.
מהי קולונוסקופיה?
בדיקת קולונוסקופיה מאפשרת לסקור את החלחולת (רקטום), המעי הגס וחלקו התחתון של המעי הדק. באמצעותה ניתן לאבחן גידולים סרטניים, כיבים ודלקות, כמו גם למצוא את הגורמים לדימום רקטלי, לכאבי בטן כרוניים, ירידה בלתי מוסברת במשקל ויציאות לא תקינות. כמו כן, הבדיקה גם מאפשרת לקחת דגימות רקמה (ביופסיה) ולהסיר פוליפים. הבדיקה נעשית באמצעות קולונוסקופ, מכשיר הבנוי מצינור דק וגמיש שבקצהו מצלמה זעירה.
האם ניתן לעשות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ביחד?
בהחלט אפשר לבצע בדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ביחד. בדיקה זו מכונה אנדוסקופיה כפולה ובמהלכה מוחדר הגסטרוסקופ דרך הפה, ולאחר סיום בדיקת דרכי העיכול העליונות מוחדר קולונוסקופ דרך פי הטבעת. אנדוסקופיה כפולה לרוב מומלצת לאבחון וטיפול במצבים משולבים כגון:
- מחלת ריפלוקס קיבתי-ושטי (GERD).
- קוליטיס.
- אנמיה מחוסר ברזל.
- כאבי בטן.
מתי מתקבלות תוצאות?
לרוב ניתן לקבל את תוצאות הבדיקות כבר בתום הביקור. אך אם במהלך הבדיקות נלקחו דגימות ביופסיה, התשובה הסופית תתקבל מספר ימים לאחר מכן. חשוב לשאול את הרופא/ה המטפל/ת לגבי צפי קבלת התשובה והמשך הטיפול.
פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב בביצוע קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה לגילוי מוקדם והסרת פוליפים. למידע נוסף על בדיקות אלו וקביעת פגישת ייעוץ אצל פרופ׳ פישמן, התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.