פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

מעי רגיז (רגיש): תסמינים, אבחון וטיפול

מעי רגיז

מעי רגיז (או תסמונת המעי הרגיש) הוא שם כולל לטווח רחב של בעיות פונקציונליות במערכת העיכול, שיכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים שונים. מעריכים כי 5%-25% מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת זו, בעיקר נשים, שסובלות ממנה פי שלושה בהשוואה לגברים. במצב תקין, השרירים המצויים בדפנות המעי מתכווצים ומרפים, לצורך העברת מזון במערכת העיכול, מהקיבה, דרך המעיים ועד לחלחולת.

אצל אנשים הסובלים ממעי רגיז, התכווצות השרירים בדופן המעי אינה תקינה. אצל חלק מהמטופלים ישנה יתר-התכווצות, המאיצה את מעבר המזון וגורמת לגזים, שלשולים ונפיחות. אצל מטופלים אחרים התפקוד הלקוי מתבטא דווקא במעבר מזון איטי יותר ובעצירות.

הגורמים לתסמונת המעי הרגיש

הסיבה לתסמונת אינה ידועה, אך ישנן השערות לגבי הגורמים שעשויים לתרום להתפתחותה. ההשערות המובילות הן שינויים במערכת העצבים המרכזית (המשפיעה על תפקוד שרירי המעי), שינויים הורמונליים ושינוי בהרכב החיידקים במעי הגס. שינוי בהרכב החיידקים יכול להיגרם כתוצאה משימוש באנטיביוטיקה, שימוש יתר במשלשלים או בתרופות נגד שלשול, וגם לאחר זיהום במערכת העיכול.

תסמינים של מעי רגיז

הסימפטומים השונים של תסמונת המעי הרגיש יכולים להופיע במקביל, או בנפרד:

  • עצירות.
  • שלשולים.
  • כאבים ונפיחות בבטן.
  • יציאות מרובות.
  • הפרשות ריר בצואה.
  • תחושה של גוף זר בוושט.

תהליך האבחון

לרוב, האבחון יהיה על סמך אנמנזה (תיאור התסמינים), ובדיקה גופנית – ובמרבית המקרים תהליך האבחון יסתיים בשלב זה. אך לעתים מבוצעות בדיקות נוספות, כמו בדיקות דם, בדיקות צואה ובדיקות אנדוסקופיות (גסטרוסקופיה/קולונוסקופיה). הבדיקות הנוספות נועדו כדי לוודא כי לא מדובר במחלת מעי דלקתית (קרוהן/קוליטיס כיבית), צליאק או זיהום במערכת העיכול.

איך מטפלים בתסמונת מעי רגיז?

הטיפול במעי רגיש מתמקד במתן מענה לתסמינים, מאחר שהגורמים לתסמונת לא ידועים. לכן ישנה חשיבות רבה להתאמה אישית של הטיפול, בהתאם לתסמינים מהם המטופל/ת סובל/ת.

  • שינוי אורח חיים – לרבות תזונה מותאמת, פעילות גופנית, שתיית מים וירידה במשקל, במידת הצורך.
  • הפחתת סטרס – מאחר שסטרס עשוי להחמיר את התסמינים, מומלץ להפחית לחץ נפשי באופן יומיומי, על ידי פעילות גופנית, דיקור, היפנוזה, יוגה, טיפול פסיכותרפי ועוד.
  • טיפול תרופתי – לרבות תרופות ממצקות צואה לסובלים משלשול, מרככי צואה לסובלים מעצירות, ועד לתרופות המשנות את סף הכאב במערכת העיכול.

פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. פרופ׳ פישמן מנוסה באבחון וטיפול במחלות מעי, כולל מעי רגיז, בדיקות אנדוסקופיות (גסטרוסקופיה, קולונוסקופיה) ועוד. לתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ׳ פישמן התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.