פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

הכנה לבדיקת קולונוסקופיה: הנחיות עיקריות

הכנה לבדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופיה היא בדיקה המיועדת לאבחון מחלות של מערכת העיכול התחתונה, על ידי התבוננות בחלחולת (רקטום), במעי הגס ועד חלקו הסופי של המעי הדק. הבדיקה מתבצעת באמצעות קולונוסקופ, הבנוי מצינור דק וגמיש שבקצהו מצלמת וידאו זעירה. כך למעשה הרופא/ה רואה באופן מעמיק את דרכי העיכול התחתונות בזמן אמת על מסך. הנחיות עיקריות להכנה לבדיקת קולונוסקופיה בהמשך המאמר..

למה צריך הכנה לבדיקת קולונוסקופיה?

בדיקה זו מצריכה הכנה שמטרתה ריקון וניקוי תוכן המעי, כדי לוודא שדבר לא מסתיר את דפנות המעי. לכן חשוב להישמע להנחיות, כדי שהבדיקה תבוצע על הצד הטוב ביותר. כדאי לציין שתקבלו מהצוות הרפואי הנחיות מפורטות, כמו גם הנחיות פרטניות במידת הצורך. במאמר זה נפרט מה חשוב לדעת על ההכנה לבדיקה, לרבות תזונה, תרופות וריקון המעיים.

הכנה לבדיקת קולונוסקופיה: שינוי טיפול תרופתי

חלק מהמטופלים יידרשו להפסיק נטילת תרופות מסוימות, או לשנות את אופן נטילתן בימים שלפני הבדיקה. לכן חשוב להיוועץ ברופא המשפחה/הצוות המבצע את הבדיקה מבעוד מועד, כדי לקבל הנחיות מותאמות אישית. אצל חולי סוכרת, אין להזריק אינסולין או ליטול תרופות אחרות לסוכרת בבוקר יום הבדיקה. באופן כללי, אם אתם נוטלים תרופות קבועות למחלות כרוניות, לרוב ניתן יהיה ליטול אותן עד שלוש שעות לפני הבדיקה עם מעט מים.

שינוי תזונתי

חלק זה חשוב במיוחד בתהליך ההכנה, מאחר שהקפדה על תזונה מותאמת תאפשר מבט איכותי יותר ומיטבי עבור הרופאים שמבצעים את בדיקת הקולונוסקופיה. 72 שעות לפני הבדיקה חשוב לא לצרוך כלל מזונות עשירים בסיבים (לרבות דגנים מלאים, פירות וירקות, דגני בוקר). המאכלים שיש לצרוך כוללים לחם לבן, מרקים, עוף, הודו, לחם לבן, ביצים, אטריות. חשוב לשתות הרבה מים ולא לצרוך כלל חלב ומשקאות חריפים. ביממה שלפני הבדיקה, אין לצרוך כלל מזונות מוצקים. ניתן לאכול ולשתות רק מזון ושתייה המכילים נוזלים צלולים ואלקטרוליטים: מרק צח, מיץ צלול, תה. נוזלים צלולים אפשר לשתות עד שעתיים לפני הבדיקה.

ריקון המעיים

הכנה לבדיקת קולונוסקופיה כוללת גם לקיחת חומרים משלשלים, לריקון המעי. סוג ואופן נטילת החומר המשלשל יכולים להשתנות בהתאם לשעת הבדיקה. החומר המשלשל יכול להגיע בצורת כדור, תמיסה או אבקה. במקרים מסוימים תידרשו לעשות חוקן לפני הבדיקה. השינוי התזונתי שצוין לעיל נועד גם למנוע התייבשות כתוצאה מנטילת החומרים המשלשלים, לכן זוהי סיבה נוספת שחשוב במיוחד להקפיד על ההנחיות התזונתיות.

פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.