גסטרוסקופיה היא בדיקה המאפשרת לסקור את דרכי העיכול העליונות: הוושט, הקיבה, והחלק העליון של המעי הדק (תריסריון). הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר האנדוסקופ, צינור דק וגמיש שבקצה שלו מצויה מצלמה זעירה. הבדיקה יעילה לאבחון סימפטומים ובעיות של דרכי העיכול העליונות, לרבות הקאות חוזרות, כאבי בטן, חשד לדימום, כיבים גידולים ודלקות. כמו כן, באמצעותה ניתן גם לטפל בהיצרות של הוושט, דימום והסרת גופים זרים. במאמר זה נתייחס לשאלה נפוצה בקרב מטופלים – כיצד יש להתכונן לבדיקה? כמו גם מתי מתקבלות תוצאות. (הכנה לגסטרוסקופיה בהמשך המאמר)
הכנה לגסטרוסקופיה – מה חשוב לדעת?
ראשית, חשוב להדגיש כי לפני כל בדיקה מתקבלות הנחיות פרטניות מצד הרופא המטפל לגבי הכנה לגסטרוסקופיה, שכן ההנחיות עשויות להשתנות מעט ממטופל למטופל. אלו ההנחיות הכלליות שחשוב להכיר:
- צום – 6 עד 8 שעות לפני הבדיקה יש להיות בצום מלא (מזון ושתייה). ניתן לשתות מים עד כשלוש שעות לפני הפעולה.
- תרופות – ייתכן שתבקשו להפסיק ליטול תרופות מסוימות בימים שלקראת הבדיקה, בעיקר תרופות מדללות דם. לכן חשוב לשתף את הרופא המטפל לגבי כל התרופות הניטלות באופן קבוע.
- מחלה כרונית – אם אתם נוטלים תרופות למחלות כרוניות (מחלות לב, לחץ דם גבוה, סוכרת) יש להיוועץ עם הרופא המטפל באופן פרטני לגבי אופן נטילתן לפני הבדיקה.
הנחיות נוספות
ההתייחסות לשאלת הכנה לגסטרוסקופיה כוללת גם הנחיות נוספות שאינן בתחום הרפואי, אך גם הן חשובות:
- מלווה – אין לנהוג לאחר הבדיקה, לכן חובה להגיע עם מלווה.
- מסמכים חשובים – אמנם יינתנו הנחיות ברורות לגבי המסמכים שעליכם להביא לבדיקה, אך כדאי לציין כי לרוב יש להגיע עם הפניה, תוצאות בדיקת ספירת דם וקרישה (שנעשו בשבועיים שלפני הבדיקה) ותעודה מזהה.
- לבוש – מומלץ להסיר תכשיטים ולהגיע בלבוש נוח.
מתי מתקבלות תוצאות?
לרוב יתקבלו תוצאות כבר בתום הבדיקה. במקרים שבהם נלקחה דגימת ביופסיה במהלכה, התשובה תתקבל לאחר מספר ימים.
פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. פרופ׳ פישמן מנוסה בביצוע מגוון פעולות אנדוסקופיות, לרבות גסטרוסקופיה. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.