פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

אולקוס: כל מה שצריך לדעת

אולקוס

אולקוס (כיב פפטי) הוא פצע שיכול להיווצר ברירית הקיבה (כיב קיבה) או ברירית התריסריון (כיב תריסריון). בין 10% ל-15% מהאנשים יסבלו מאולקוס בשלב מסוים בחייהם, בעיקר בתריסריון, מאחר שהוא שכיח יותר (פי 5) מכיב קיבה.

מה גורם להופעת אולקוס?

מרבית הכיבים נגרמים כתוצאה מחיידק ההליקובקטר פילורי. חיידק זה מצוי באופן טבעי בקיבה ולרוב אינו מוביל לבעיות כלשהן. אך במקרים מסוימים הוא עלול לגרום לדלקת, המובילה להיווצרותו של כיב פפטי. תרופות מסוימות מהוות גורם נוסף שעשוי להוביל לכיב בקיבה/תריסריון, בעיקר משככי כאבים בשימוש ממושך, מסוג אספירין, איבופן ונקסין. גורמים נוספים שיכולים להגדיל את הסיכון הם צריכת אלכוהול וקפאין, עישון ותפקוד לקוי של חומצות ואנזימי הקיבה. כמו כן, כדאי לציין כי מתח נפשי עשוי להחמיר תסמינים של כיב פפטי.

תסמינים עיקריים ודגלים אדומים

התסמינים העיקריים הם:

  • כאבים בבטן העליונה (מתחת לחזה).
  • בחילות והקאות.
  • הפחתה בתיאבון וירידה במשקל.

כיבים פפטיים שאינם מטופלים עשויים להחמיר לכדי נקב בדופן הבטן או המעי הדק, דימום פנימי וחסימת מעיים. מקרים אלו דורשים טיפול דחוף שאינו סובל דיחוי. אלו הדגלים האדומים שמחייבים פנייה למיון:

  • הקאות חוזרות ונשנות.
  • הקאה דמית.
  • צואה שחורה.
  • כאבים עזים וחזקים מהרגיל.

איך מאבחנים אולקוס?

ישנן שתי בדיקות עיקריות המשמשות לאבחון כיב קיבה/תריסריון:

בדיקת הליקובקטר – באמצעות תבחין נשיפה, בדיקת צואה או בדיקת דם.

בדיקת גסטרוסקופיה – הבדיקה נעשית על ידי גסטרואנטרולוג/ית, ובאמצעותה ניתן לסקור את הקיבה והתריסריון, להתבונן ישירות ברירית ולזהות כיבים, אם ישנם.

איך מטפלים?

אם נמצא כי הגורם לכיב הוא חיידק ההליקובקטר פילורי, הטיפול יהיה באמצעות תרופות למיגור החיידק (אנטיביוטיקה), משולבות בתרופות המפחיתות את חומציות הקיבה, לריפוי הכיב עצמו. שינוי באורח החיים הוא צעד נוסף שיכול לסייע רבות בהתמודדות עם כיב קיבה/תריסריון. מומלץ להימנע מעישון ואלכוהול (לכל הפחות להפחית בצריכה), להפחית מתח נפשי ולהקפיד על תזונה נכונה ומותאמת, הכוללת הימנעות ממזונות שעשויים להחמיר את המצב (אוכל שומני, אוכל חומצי, שתייה מוגזת וכד׳).

פרופ׳ פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון רב בביצוע בדיקות שונות לאבחון בעיות במערכת העיכול, לרבות גסטרוסקופיה ואבחון הליקובקטר פילורי. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר בתחתית העמוד.