אין כמעט אדם שלא סבל מעולם מצרבת, תופעה שכיחה במיוחד ולא מסוכנת, שלרוב חולפת מעצמה. לצד זאת, במצבים מסוימים צרבת עשויה להיות תסמין לבעיה במערכת העיכול שמצריכה טיפול מתאים, לכן חשוב לדעת מתי היא מהווה סימן לדאגה. לצרבת יש נטייה להופיע לעתים קרובות בשעות הלילה. האם יש לכך משמעות רפואית מסוימת? ומתי כדאי לפנות לבדיקה רפואית? כל המידע על צרבת בלילה.
מהי צרבת?
צרבת נגרמת בעיקר כתוצאה מחזרה של חומצות קיבה במעלה הוושט. צינור הוושט, בשונה מהקיבה, אינו אמור להכיל מיצי קיבה חומציים, ולכן כאשר הם עולים חזרה אל הוושט, הם פוגעים בדופן וגורמים למעין כוויה, ממנה מגיעה תחושת הצריבה המוכרת. לרוב תחושה הבערה תהיה באזור החזה, ולעתים היא עשויה להופיע בצוואר ולהגיע עד לפה.
ממה נגרמת צרבת?
ישנם גורמים רבים ושונים שיכולים לגרום להופעת צרבת, אך חשוב לחזור ולהדגיש כי לרוב צרבת תחלוף מעצמה ולא תעיד על בעיה מהותית במערכת העיכול. צרבת יכולה להיגרם כתוצאה מאורח חיים המוביל לחומציות בקיבה, כמו צריכת אלכוהול, עישון, אכילה של מזון שומני/חריף ועודף משקל. גורמים נוספים שיכולים להוביל להופעה של צרבות כוללים בעיה מבנית בשסתום הקיבתי-ושטי (שמטרתו מניעת מעבר תוכן חומצי מהקיבה חזרה אל הוושט), דלקת חיידקית (הליקובקטר פילורי), זיהום ויראלי, תרופות מסוימות, גסטריטיס (דלקת בקיבה) ומחלת ההחזר הקיבתי-ושטי (ריפלוקס).
למה צרבת בלילה היא תופעה כל כך נפוצה?
בלילה אנחנו שוכבים ונמצאים למעשה במנח שמפעיל לחץ על השסתום הקיבתי-ושטי, ולכן ישנו סיכוי גבוה יותר למעבר של חומצות קיבה ממנה חזרה אל הוושט. הישענות או התכופפות הן פעולות נוספות שיכולות לתרום להופעה של צרבת. כמו כן, אם נשכבתם זמן קצר לאחר שאכלתם ארוחה, במיוחד אם הארוחה הייתה גדולה ו/או הכילה מזון שומני או מתובל/חריף, עשויה להופיע צרבת בלילה.
אז מה עושים כשמופיעה צרבת בלילה?
הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה היא קודם כל מניעה. ניתן למנוע הופעה של צרבת בשעות הלילה על ידי שינוי אורח החיים, ובעיקר הימנעות ממזון מטוגן/שומני/חריף, אכילת ארוחת ערב לפחות 4 שעות לפני השינה, להימנע מצריכת אלכוהול ועישון, ולשנות את תנוחת השינה כך שהראש יהיה מוגבה יותר ביחס לגוף. מעבר לכך, ניתן לטפל בצרבת באמצעות תרופות להפחתת החומציות.
מתי מומלץ לפנות לבדיקה רפואית?
אם הצרבת מופיעה בתדירות של פעמיים בשבוע (או יותר) וממש גורמת לפגיעה באיכות החיים, ייתכן שזהו סימן להחזר קיבתי-ושטי, מחלה שכיחה באוכלוסייה הכללית. ניתן לאבחן את הסיבות לצרבת באמצעות פנייה לגסטרואנטרולוג/ית, וביצוע בדיקת אנדוסקופיה ו/או ניטור ממושך של רמת החומציות בוושט.
פרופ׳ סיגל פישמן היא מומחית בגסטרואנטרולוגיה וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לתיאום תור לצורך אבחון צרבת/ריפלוקס – התקשרו למספר בתחתית העמוד ונשמח לסייע לכם.