גסטרוסקופיה היא בדיקה המאפשרת לסקור את הוושט, הקיבה, ואת החלק העליון של המעי הדק, באמצעות אנדוסקופ – צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמה זעירה. בדיקת גסטרוסקופיה מאפשרת לאבחן מחלות שונות של דרכי העיכול העליונות, לרבות כיבים, דלקות ואף גידולים.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
הפנייה לביצוע גסטרוסקופיה עשויה להיות רלוונטית במקרים הבאים:
- הופעה של תסמינים בדרכי העיכול העליונות – כאבי בטן, הקאות חוזרת, חשד לדימום ועוד.
- אבחון גידולים או דלקות – המצריכים נטילת דגימת ביופסיה מאזור מסוים במערכת העיכול העליונה.
- טיפול – בעיות מסוימות בדרכי העיכול ניתנות לטיפול באמצעות גסטרוסקופיה, לרבות היצרות של הוושט, דימום והוצאת גוף זר.
כיצד בדיקת גסטרוסקופיה מתבצעת?
הבדיקה נעשית על ידי גסטרואנטרולוג והיא מתבצעת כאשר המטופל מקבל חומר טשטוש והוא שוכב על הצד או על הגב. את המטופל מחברים למכשירי ניטור, המסייעים במעקב אחר הנשימה, לחץ הדם וקצב הלב. האנדוסקופ מוכנס דרך הפה, אל הוושט והקיבה, תוך התבוננות בצג המראה בזמן אמת את התמונות המצולמות מדרכי העיכול העליונות על ידי המצלמה.
אם יש צורך בביצוע פעולה כלשהי, כמו לקיחת ביופסיה או כריתת פוליפ, מוחדר מכשור ייעודי דרך האנדוסקופ, והפעולה תתבצע תוך הסתכלות בצג. חשוב לדעת כי הבדיקה נעשית כאשר המטופל מורדם חלקית (טשטוש), ולכן היא אינה כרוכה בכאבים או בתחושת אי-נוחות.
משך בדיקת גסטרוסקופיה
הבדיקה נמשכת בין חמש לעשרים דקות בלבד, ואחריה המטופל יועבר לחדר התאוששות, לצורך השגחה עד שתפוג השפעת חומר ההרדמה. לרוב ההתאוששות תימשך כחצי שעה ולאחר מכן המטופל משוחרר לביתו. בשל ההשפעה של החומר המטשטש, חשוב להקפיד על מנוחה בשעות שלאחר הבדיקה ולהימנע מפעילויות שעשויות להיות מסוכנות, כמו נהיגה והפעלת ציוד מסוכן.
מתי מתקבלות תוצאות?
במרבית המקרים, תוצאות הבדיקה יתקבלו מיד עם סיומה. אך אם נלקחה דגימת ביופסיה, יש להמתין לתשובה מספר ימים לאחר מכן. הגסטרואנטרולוג שביצע את הבדיקה יעדכן אתכם לגבי הצפי לקבלת התשובה.
פרופ׳ סיגל פישמן היא גסטרואנטרולוגית וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. לפרופ׳ פישמן ניסיון עשיר במגוון פעולות אנדוסקופיות, כולל ביצוע בדיקת גסטרוסקופיה. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.