קרוהן היא מחלת מעי דלקתית, ששכיחותה בעולם המערבי נמצאת במגמת עלייה, יחד עם מחלת הקוליטיס הכיבית. המחלה נגרמת בשל פעילות-יתר של מערכת החיסון, המובילה לדלקת כרונית שלבסוף פוגעת ברירית של מערכת העיכול. המחלה יכולה להתבטא באזורים שונים במערכת העיכול, אך אצל מרבית המטופלים היא מתבטאת בעיקר בחלקו הסופי של המעי הדק (כלומר במעבר בין המעי הדק לגס).
מאחר שהמחלה מתאפיינת בהתלקחויות והפוגות לסירוגין לאורך שנים, היא מצריכה טיפול תרופתי קבוע, כמו גם מעקב ושינוי אורח חיים, לרבות תפריט תזונה – להפחתת ההתלקחויות והתסמינים. אז מה אסור לאכול אם אתם מתמודדים עם מחלת קרוהן? במאמר זה נפרט על כל הדגשים החשובים.
קרוהן ותזונה
מחלת קרוהן יכולה להתבטא בתסמינים שונים במערכת העיכול, לרבות כאבי בטן, בחילות והקאות, שלשולים, התכווצויות, אובדן תיאבון ועוד. תסמינים אלה עשויים לפגוע רבות באיכות החיים, לכן כדי להפחית אותם ולשמר איכות חיים טובה עבור המטופלים, חשוב לבצע שינויים תזונתיים, לצד המעקב והטיפול התרופתי.
אך ישנו דבר אחד שחשוב לדעת לגבי השינוי התזונתי אצל חולי קרוהן. אמנם ישנם מזונות מסוימים שנחשבים פחות טובים באופן כללי, אך עדיין כל מטופל שונה ממשנהו, ולכן ישנה חשיבות רבה להתאמה אישית של התפריט התזונתי. כל מטופל עשוי להגיב אחרת למזונות שונים, לכן לפני שאתם מחפשים באינטרנט מה אסור לאכול ומה מותר לאכול במסגרת מחלת קרוהן – חשוב לפני כן לפנות לייעוץ תזונתי פרטני.
מה אסור לאכול להפחתת תסמיני קרוהן?
הנה כמה הנחיות כלליות שיכולות לסייע לכם בהפחתת התסמינים:
- קטניות – מומלץ להימנע מכל סוג!
- בשר – יש להימנע מבשר בקר.
- פחמימות – אורז מלא ותירס (לרבות פופקורן).
פירות וירקות במטופלים עם היצרות במעי הדק – במטופלים אלה, יש להימנע מפירות וירקות שלא מתעכלים כראוי, כאלה המכילים זרעים וגרעינים, קליפות וכדומה. מומלץ לא לאכול פטריות, סלרי, שומר, אצות, גרגירי רימון, אפרסמון, פסיפלורה, סברס.
מעוניינים במידע נוסף על מחלת קרוהן? פרופ׳ סיגל פישמן היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה וסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב. בעלת ניסיון רב במתן ייעוץ וטיפול במחלות מעי דלקתיות, לרבות קרוהן. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר.