סכנת תסמונת מטבולית היא שם כולל לגורמים מסכני חיים המאיצים ומגדילים את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. התסמונת אף מעלה את הסיכוי להופעת חולי סוכרתי. גורמים, כמו רמות חורגות של טריגליצרידים וכולסטרול, לחץ דם גבוה (מעל 130/85), סוכרת מסוג 2 או מצב טרום סוכרתי והשמנה בטנית, הם נדבכים חשובים להמחשה של סכנת התסמונת. אם מופיעים שלושה מגורמים אלו, ניתן לאבחן ולהגדיר מצב של תסמונת מטבולית.
סממני סכנת תסמונת מטבולית
בהתייחס להשמנה הבטנית, כאשר היא מגיעה להיקף חריג (היקף מותניים של 80-95 ס”מ בגברים ובנשים בהתאמה), הרי שהיא מהווה גורם סיכון גדול ומוכר להגדרת תסמונת מטבולית. החריגה הבטנית היא נגזרת של כל ההרגלים הרעים והמוכרים שמהם אנו מוזהרים שוב ושוב. הרגלים אלו כוללים חוסר משמעותי בפעילות גופנית, ישיבה ממושכת מול מסך הטלוויזיה או המחשב, אכילת מזון מעובד ועתיר כולסטרול, צריכת אלכוהול וכמובן עישון. לצד אלו, חשוב להזכיר את ההקשר הסוכרתי המסוכן הנלווה – מצב של תנגודת לאינסולין. כלומר, הפרשת אינסולין מוגברת, המעלה את הסיכון לפתח סוכרת ומחלות כלי דם ולב.
כאמור, גורמי הסיכון מגבירים את הסיכון להופעת מחלות כלי דם ולב. הם כוללים נזקים כרוניים ומשמעותיים בעורקים, כבד שומני, שבץ וטרשת עורקים. טווח רב של תסמינים מסכני חיים, מחייב טיפול מיידי, במיוחד בהיבט המניעתי. שינוי הרגלי צריכת המזון, אימוץ שגרת חיים פעילה, לצד שילוב תרופתי (על פי צורך ועל פי הוראות רופא), יסייעו רבות להפחתת הסיכונים והסיבוכים שתוארו לעיל.
יש מה לעשות!
אם כך, תסמונת מטבולית אינה בגדר גזירה משמיים. יש מה לעשות, והרבה. אבחון התסמונת בבדיקת דם חייב להיות קריאת השכמה. עם זאת, רבים מתעלמים מהאזהרות הללו, עד שהמצב מחמיר והופך למשמעותי ולמסכן חיים. אפשר, צריך וחובה לעצור זאת מבעוד מועד! חושדים שאתם בקבוצת סיכון? היקף המותניים שלכם בטווח המסוכן? אל תהססו – גשו לבדיקת דם.
למידע נוסף על דרכי האבחון והטיפול של התסמונת המטבולית ושל טיפול אנדוסקופי בהשמנת יתר, ניתן לתאם פגישת ייעוץ אצל פרופ׳ סיגל פישמן במספר הטלפון שבעמוד יצירת קשר.