פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

דלקת במעי הגס: מה לאכול?

מאמרי הבלוג שדנו בנושא מחלות מעי דלקתיות, העלו על הכתב את הדגשים החשובים המתייחסים לגורמי המחלות הדלקתיות, ולחשיבות הליך האבחון המהיר שלהן. מחלות כמו קרוהן וקוליטיס פוגעות בשגרת החיים. חמור מכך, הן עשויות להגדיל את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס. חלק חשוב ואינטגרלי מן הטיפול בתופעה מתייחס להיבט התזונתי. לכן חשוב להבין: מה חשוב לאכול וממה להימנע, כאשר אובחנה דלקת במעי הגס?     

“עשה ואל תעשה” בעת דלקת במעי הגס

נושא התזונה בעת דלקת מעי גס אינו מתייחס רק ל”מה כן ומה לא”. המטרה היא להביא לשינוי הרגלי התזונה ולהתנהגות נכונה ובריאה בשעת אכילה; העדפת אכילת ארוחות קטנות ופחות ארוחות מלאות, וכן הקפדה על פעולות לעיסה ועיכול איטיות יותר. בהתייחס לסוגי המזון, רצוי שיהיה זה מזון נוח לעיכול. כלומר, רצוי מזון בעל מרקם רך ונימוח, ומזון טחון לסוגיו, במקום מזון “נוקשה” המכיל עיסה קשה יותר לעיכול. כמו כן, יש להימנע ממזון מתובל, חריף ומעובד. מזון כזה מגביר את הגירוי ואת תחושת “השריפה” ברירית המעי. חשוב תמיד להעדיף מזון שהוכן בבית, על פני מזון מעובד מבחוץ.     

ומה באשר למוצרי המזון עצמם?

כאשר מדובר על חלבונים, חשוב לצרוך חלבון “רזה” ודל קלוריות באופן יחסי, כמו: ביצים, דגים וחזה עוף. חשוב להתרחק מנקניקים, בשרים מעושנים/מתובלים וסטייקים. חלבון שמקורו בחלב וגבינות, יתבסס על צריכת גבינות ויוגורט דלי לקטוז.

מבחינת סוגי הפחמימות המומלצים לתזונה נכונה בעת דלקת במעי הגס, עדיף לצרוך אורז, לחם לבן, פסטה ותפוחי אדמה. דווקא דגנים מלאים, כמו אורז ולחם מלא, הנחשבים כבעלי ערך תזונתי בריא יותר לאדם – אינם מומלצים במצב זה.

עיקרון הצריכה של מזון רך, מוצא ביטוי משמעותי בצריכת פירות וירקות. צריכה זו חייבת להתבסס יותר על מחיות פרי ומזון טחון ומקולף, המקל על העיכול. ככלל, צריכת פירות וירקות שאינם מקולפים, תורמת “לנוקשות” בעת העיכול ולכן אינה מומלצת. נזכיר בהקשר התזונתי גם את השתייה; זו צריכה להתבסס על מים ומרקים צחים. חשוב להתרחק כמה שאפשר ממשקאות עתירי קפאין, שתייה מוגזת ואלכוהול.

תסמיני מחלות מעי דלקתיות-כיביות עלולים להחריף, אם התזונה אינה מתיישבת עם האזהרות שצוינו. חשוב להימנע מכך! למידע נוסף על “מה מותר ומה אסור”, על כללי אכילה נכונים, ודרכי הטיפול – ניתן לקבל אצל פרופ’ סיגל פישמן בפגישת ייעוץ. לתיאום תור, ניתן להשאיר פרטים בעמוד יצירת קשר, ונשוב אליכם בהקדם.