כאשר מדובר על אבחון צליאק, יש לזכור כי אבחון זה נחשב באופן כללי למורכב יותר. הסיבה לכך היא שלא אצל כל החולים יופיעו התסמינים המוכרים במערכת העיכול. כאבי בטן חזקים ופתאומיים, נפיחויות, שלשולים והקאות, מזוהים ומאובחנים לרוב כתסמיני חולה צליאק. אך עדיין, בהתחשב בעובדה שאצל חלק לא מבוטל מהמתלוננים מדובר לעתים ב”צליאק סמוי”, הרי שמשימת אבחון הצליאק היא אכן מורכבת. הדבר בא לידי ביטוי בפעולת הכלי המרכזי לאישור או דחיית צליאק – הביופסיה; נטילת דגימה או דגימות מרירית המעי הדק ובחינתן בתנאי מעבדה. כיצד מתבצעת ביופסיה לאבחון צליאק?
ביצוע ביופסיה לצליאק
בדומה למקרי נטילת ביופסיה שונים, גם ביופסיה לצורך אבחון צליאק מתבצעת במסגרת הבדיקה האנדוסקופית המוכרת. האנדוסקופ המוחדר לסריקת דרכי העיכול, כולל גם את אמצעי ליקוט הדגימה מן הרקמות, אשר נלקחות כאמור מסביבת המעי הדק, בדגש על התריסריון – חלקו הפותח של מעי זה.
בהתייחס לאבחון צליאק, נלקחות מספר דגימות, במטרה לוודא האם קיים נזק ברירית המעי הדק. גם לאחר הבדיקה ההיסטולוגית של הדגימות, ואם אכן מדובר בנזק לרירית, עדיין על הגסטרואנטרולוג לוודא כי הסיבה לנזק ברירית המעי הדק קשורה בצליאק ולא כתוצאה מסיבה אחרת. הדבר נעשה בבדיקת תזונתית נוספת, לצורך בדיקת תגובה קלינית לתזונה נטולת גלוטן. עם זאת, עצם אבחון רמת הנזק ברירית, ממחיש עד כמה חשובה הביופסיה באיתור המחלה.
ביופסיה לעומת בדיקה גנטית
בדיקה גנטית לבדה ו/או בדיקות הדם אינן יכולות לקבוע כי מדובר בפגיעה ברירית המעי הדק כעובדה מוגמרת. משום כך, עולה החשיבות האבחונית של ביופסיה, כי היא מאבחנת בבירור פגיעה ברירית המעי. כפי שאנו כבר יודעים, ההכנה לקראת נטילת ביופסיה בפעולה אנדוסקופית כוללת צום של כ5-6 שעות. וזאת, על מנת להקל על פעולת האבחון. הביופסיה נעשית תחת סדציה מקומית. עם סיומה, ניתן לחזור לשגרה היומיומית תוך פרק זמן קצר יחסית.
זקוקים למידע נוסף על צליאק?
לרשותכם פרטים על אבחון הבעיה, הליך נטילת הביופסיה ואפשרות תיאום פגישת ייעוץ עם פרופ׳ סיגל פישמן. השאירו פרטיכם באתר ונשוב אליכם בהקדם.
בריאות טובה לכולנו.