לצד הבדיקות האנדוסקופיות המוכרות, קיימת אפשרות סריקה של דרכי העיכול בצורה לא פולשנית – צילום המעי עם קפסולה ייחודית הניתנת לבליעה. מה באמת יכולה לעשות הקפסולה ומהם יתרונותיה?
הקפסולה המדוברת היא ייחודית. לא מדובר בעוד קפסולה סטנדרטית הניתנת כתרופה כמרשם, אלא בקפסולה מתעדת בעלת סוללה; מצלמת וידאו קטנה וחכמה הסוקרת את אזור המעי הדק, קולטת את הנתונים ומשדרת אותם לפענוח. הקפסולה מדגימה אזורים במעי הדק, שקולונוסקופיה וגסטרוסקופיה רגילות אינן מגיעות אליהם.
הדבר נשמע אולי כמו תסריט דמיוני, אך מדובר באמצעי סריקה מהימן לבירור תסמינים מחשידים. הקפסולה היא סטנדרטית, בגודל של כמוסת ויטמין רגילה. היא בטוחה לשימוש, יוצאת מהגוף באופן טבעי בצואה וניתנת ללא הרדמה. הקפסולה אינה מכאיבה ואינה דורשת טשטוש.
כיצד מעבירה הקפסולה את הנתונים?
הקפסולה קולטת את הנתונים ומעבירה אותם כאמור לפענוח. הדבר נעשה באמצעות חגורה מיוחדת שחוגר הנבדק על מותניו. על החגורה מותקנים מעין מקלטים מיוחדים וקטנים, חיישנים חכמים, המעבירים את הנתונים הלאה. הנתונים הללו מגיעים אל מסך המחשב של הגסטרואנטרולוג. הוא רואה את הנתונים המתקבלים, ויכול לפענח ממצאים שיאוששו או ישללו תופעות רבות הקשורות במעי הדק, כמו: דלקת, קרוהן, פוליפים, כלי דם מדמם ועוד. התנועות הטבעיות במעי דוחפות את הקפסולה בצורה טבעית, כך שהיא מתקדמת וסורקת תמונות בקצב של כ-4 תמונות בשנייה!
מה ההתנהגות לפני, במהלך ולאחר צילום המעי?
לפני הבדיקה, יש לשהות בצום של 12 שעות. בשעות מתוזמנות בערב שלפני הבדיקה, יש לצרוך חומר מרוקן, שיוודא כי הקפסולה תוכל לסרוק את המקום הנחשד בממצאים בצורה חלקה וללא “רעשי רקע”. מרגע הבליעה של הקפסולה, ניתן להסתובב (אך לא לשכב). כמובן, אסור להסיר מעליכם בכל שלב את החגורה! במהלך פרק הזמן של השעתיים הראשונות לבדיקה, אפשר לצרוך נוזלים בלבד, ובחלוף שעתיים נוספות ניתן לאכול דבר מה קל. חשוב מאוד במהלך הבדיקה להקפיד שלא לבצע תנועות חדות ולא לגעת במכשיר. כל נגיעה מיותרת עלולה לשבש ולהפריע לפונקציות העברת המידע.
הבדיקה עצמה נמשכת כ-8 שעות. בסיומה, ניתן להסיר את החגורה ולאחר זמן מה, ניתן לאכול ולשתות כרגיל.
באילו מקרים מומלץ לצרוך את הקפסולה?
השאלה הגיונית ביותר, כיוון שמדובר באמצעי יעיל לסריקת מערכת העיכול ללא פולשנות. הבדיקה מוצעת למטופל לאחר תלונות חוזרות שלו על מיחושים ותסמינים שכבר נשללו בדרך האנדוסקופית. כאבי בטן ממושכים, שלשולים, או אדם שעבר בדיקה אנדוסקופית שנמצאה שלילית, אך טוען כי התסמינים עדיין נמשכים – הן דוגמאות מייצגות לכך.
מה עוד צריך לדעת על צילום מעי עם קפסולה?
פרופ’ סיגל פישמן תשמח לענות על כל שאלה בנושא. לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטים בטופס “צרו קשר” ואנו נחזור אליכם בהקדם.