דלקת המתרחשת במעי – גסטרואנטריטיס במונח הרפואי, או “קלקול קיבה” במונח העממי המקובל, היא תופעה שכיחה. עם זאת, היא מחייבת טיפול מהיר, כדי לסייע במניעת תופעת הדבקה בדלקת. הדברים אמורים במיוחד כאשר מדובר בדלקת מעי בקרב ילדים ומתבגרים; סכנת ההדבקה גוברת במוסדות לימוד כמו גנים ובתי ספר, ללא מודעות של הנדבקים לבעיה. משך הדלקת הוא כמובן פרמטר שיקבע את המשך הטיפול. בהתייחס לשאלה: כמה זמן נמשכת דלקת במעי – הרי שלרוב, דלקות מעי המתרחשות כתוצאה מזיהום במעי עוברות בצורה קלה יחסית, ובפרק זמן של יממה אחת עד שתיים. הזיהום הנגיפי חולף בדר”כ בפרק זמן זה, ואינו מצריך היערכות טיפולית מקיפה יותר.
מתי גסטרונטריטיס עלולה להחמיר?
גסטרואנטריטיס עלולה להימשך מעבר לפרק הזמן הנקוב ולהגיע אף למשך זמן של כמה שבועות. הדבר קורה כאשר מדובר בדלקת שהתפרצה כתוצאה מטפיל או חיידק ולא מנגיף. המשמעות במצבים אלו היא שיש לשלב התערבות הרפואית וטיפול באמצעות אנטיביוטיקה, למניעת החרפה במצב. התערבות רפואית אינה מוגבלת רק למצב של הימשכות שלשולים לאורך יותר מ-48 שעות; חום, כאבי בטן, עוויתות או שלשול דמי, סחרחורות וטשטוש ראייה הן דוגמאות לתסמינים נוספים. במצבים אלו, אסור כמובן להמתין שבועיים. הם מצריכים התערבות רפואית מיידית מחשש לסכנת התייבשות חמורה.
כאשר התסמינים נמשכים מעל ל-48 שעות ומחריפים, חשוב עוד לפני הפנייה הרפואית להקפיד על שתייה מרובה. בשלב מתקדם יותר של הימשכות התסמינים, יינתנו תרופות נגד הקאות ושלשולים. רק במקרים נדירים וחריפים במיוחד של למעלה משבועיים, יומלץ על אשפוז.
טיפול
כמו במצבים דומים, חשוב להזכיר שהדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המצב היא להימנע ממנו מלכתחילה! היגיינה מרבית, הכוללת שטיפת ידיים במים ובסבון לאחר יציאה משירותים היא דרך חשובה למניעת הדבקה מטפיל ונגיף. חשוב כמובן לוודא תנאי אחזקת מזון. במיוחד אמורים הדברים לגבי מוצרים המחייבים בקרה ופיקוח על תנאי אחסנה טובים (כמו למוצרי בשר, ביצים ודגים). זאת, על מנת למנוע אפשרות של קלקול קיבה.
זקוקים למידע נוסף על משך גסטרואנטריטיס, כמה זמן נמשכת דלקת במעי, מתי יש לערב רופא וכיצד לטפל בכך בזמן? פרופ’ סיגל פישמן לרשותכם בכל שאלה. השאירו פרטים בטופס “צרו קשר” ונחזור אליכם בהקדם. בינתיים, שמרו על היגיינה טובה וגבוהה, היום ובכל יום. זו אחריותנו.