מה אומרת הצרת קיבה בתפירה? האם מדובר על פי הגדרה בתהליך כירורגי ולמי השיטה מתאימה? פרופ’ סיגל פישמן עם התשובות.
עבור אנשים הנמצאים בדרגות השמנה שונות, קיימות אופציות טיפוליות בהתאם לחומרת ההשמנה. כזכור, זריקת הוויגובי מהווה פתרון לבעלי מדד BMI 30, וניתוחים בריאטריים מיועדים לבעלי השמנה חולנית בדרגת BMI 40 ומעלה. בין שני קצוות אלו נמצאת דרגת השמנה בדרגה 2. דרגה זו כוללת מטופלים הנמצאים על סף ניתוח בריאטרי ולהם מדדBMI >35. עבור הסובלים מדרגת השמנה זו, יש פתרון חדיש יחסית להורדה במשקל, וזאת בדמות הליך אנדוסקופי המאפשר הצרת קיבה בתפירה, ללא מעורבות כירורגית.
מה אומרת בפועל הצרת קיבה בתפירה?
הצרת הקיבה המתבצעת בתפירה היא כאמור הליך חדש יחסית. מדובר בתפירת הקיבה ללא צורך בביצוע החיתוך הכירורגי המסורתי. בדומה לבדיקות גסטרוסקופיות במעי, מוחדר גסטרוסקופ מיוחד אל קיבת המטופל, כשבעזרת אביזר ייחודי המותקן בגסטרוסקופ, מבוצעים תפרים המקטינים משמעותית את נפח הקיבה. כך גם מושג האפקט של יצירת תחושת קיבה ושובע מלאים, וקטנה תחושת הרעב.
חשוב להבין שמושג “שרוול אנדוסקופי”, האופייני להצרת קיבה בתפירה אינו זהה להגדרת ניתוח שרוול קיבה. לכן גם מובלטת במושג המילה “אנדוסקופי” – דהיינו, פעולה שאינה פולשנית. המהות היא אכן פעולת תפירה המושכת בפעולת הרמה את האזור התפור ומקטינה אותו; בדיוק כמו תפירת קרע במכנסיים, אשר מצמצמת אותם.
בדומה להליך הבריאטרי ולזריקת הוויגובי, גם הצרת קיבה בתפירה ניתן לבצע במקרים שבהם מדד ה-BMI נמוך מסף הדרישה הראשוני; זאת בתנאי שקיימות גם מחלות רקע נלוות. במקרה של הצרה בתפירה של הקיבה – שבה כאמור יש דרישת סף של BMI 35 לביצוע ההליך האנדוסקופי, גם בעלי BMI של 30 (ועד 35) עם מחלות רקע יכולים להיחשב כמתאימים לביצוע ההליך. מחלות הרקע כוללות: דום שינה נשימתי, סוכרת, לחץ דם גבוה ורמת כולסטרול גבוהה.
יתרונות נוספים
יש לשים לב כי בעלי BMI 35 המתאימים לביצוע ההליך, כבר נחשבים כבעלי התאמה לניתוח בריאטרי, אם הם בעלי מחלות הרקע שהוזכרו. עם זאת, הצרת קיבה בתפירה יכולה להתאים למי שמעדיף להימנע מפעולה פולשנית, ומעוניין בהקטנת נפח הקיבה ללא הצורך במעורבות כירורגית. שיטה זו מפחיתה את הסיכון לזיהום ומאפשרת למנותח שחרור מהר יותר לביתו, ללא אשפוז נוסף. ההחלטה הסופית בעניין היא כמובן רפואית. לאחר שקלול כל המשתנים והגורמים הרלוונטיים למצב המטופל, יקבע הרופא את שאלת ההתאמה להליך.
מלבד עצם ההליך הלא פולשני, הפעולה משיגה תוצאות של ירידה של כ-15-20 אחוזים ממשקל הגוף. הנתון הזה מושג בפרק זמן של שנה עד שנתיים לאחר ההליך. בכל מקרה, שמירה על התוצאות מחייבת גם שינוי תזונתי לצד אורח חיים פעיל מצד המטופל.
זקוקים למידע נוסף? פרופ’ סיגל פישמן עומדת לרשותכם בכל שאלה.
השאירו פרטים בטופס “צרו קשר” ונחזור אליכם בהקדם. בריאות טובה לכולנו.