במאמרים רבים שעסקו בנושא פוליפים במעי הגס, הובהרו המשמעויות החשובות של ביצוע בדיקת קולונוסקופיה בזמן. זאת, על מנת שניתן יהיה לזהות ולהסיר מבעוד מועד פוליפים שהתגלו במהלכה. הפוליפים, שהם למעשה בליטות המופיעות על דפנות המעי, עשויים להיות טרום סרטניים ואף סרטניים. לכן הם מוּסרים בכל מקרה, וכן נלקחת ביופסיה לשם בחינה ומעקב בהמשך אחר התפתחותם. במאמר נוסף, דנו גם בחלוקת סוגי פוליפים במעי הגס. כעת, נבחן את המשמעות של תופעת ריבוי פוליפים במעי הגס.
האם אכן יש לכך משמעות? האם כאשר הפוליפים רבים, עשוי הדבר בהכרח להצביע על כך שרובם ממאירים? וכאשר הם רבים, האם מוסרים הפוליפים עד האחרון שבהם? שאלות חשובות אלו דורשות מענה ברור. זה הזמן לעשות סדר בדברים.
נפתח דווקא במענה לשאלה האחרונה: כאשר יש ספק, אין ספק! לכן, פוליפים המתגלים במהלך בדיקה אנדוסקופית, מוסרים עד האחרון שבהם. כן, גם מבלי להתייחס למספר הכולל של פוליפים שאובחנו.
ריבוי פוליפים במעי הגס – מדוע זה קורה?
בהתייחס לריבוי פוליפים וככלל, יש לזכור כי הגדרה של ריבוי פוליפים במעי הגס מתארת מצב שבו מאבחנת הבדיקה האנדוסקופית למעלה מעשרה פוליפים במעי. תסמונת ריבוי הפוליפים מכונה פוליפוזיס. היא יכולה להופיע בקרב בני גיל צעיר ומבוגר כאחד. כזכור, ישנם שלושה סוגי פוליפים במעי הגס, אך כאשר מדובר במספר רב יחסית של פוליפים שהתגלו, הסברה היא כי מדובר באלו המשתייכים לפוליפי האדנומה. במצבים אלו, יודע הגסטרואנטרולוג המבצע לנסות ולשייך את הסיבה לריבויים. בין היתר, נבדקים ההקשר והרקע המשפחתי של האדם שאצלו אובחנו הפוליפים. אם כך, החשד במקרים של ריבוי פוליפים מתייחס לבדיקת רקע גנטי, ונבחנות ההשלכות האפשריות על המטופל ועל בני משפחתו.
עוד לפני ביצוע בדיקה גנטית, יש להתייחס אל קבוצת רקע נוספת לפוליפוזיס, המתייחסת למקרי השפעות גנטיות על אדם צעיר – פוליפוזיס נעורים. במקרים אלו, פוליפים מסוג המרטומה עלולים עם הזמן להפוך לפוליפים מסוג אדנומה.
אבחון גנטי
כל הרקעים הללו ניתנים כאמור לבחינה במסגרת בדיקת דם גנטית, לשם אבחון התסמונות התורשתיות במשפחה. בהקשר זה, חשוב להזכיר גם את יכולת ביצוע האבחון הטרום לידתי בקרב צאצאי ובעלי רקע משפחתי הנוטה לריבוי פוליפים.
האבחונים הגנטיים חשובים מאין כמותם. באמצעותם ניתן יהיה לזהות מבעוד מועד את “המועדים לסיכון” במשפחה, לאבחן וכמובן לטפל בהופעת פוליפים מוקדם ככל האפשר; על אחת כמה וכמה, כאשר קיימת הסבירות כי פוליפים אלו יכולים להפוך לסרטניים.
למידע נוסף אודות ביצוע בדיקות גנטיות, משמעויות אבחון ריבוי פוליפים במעי הגס ודרכי מעקב וטיפול – השאירו פרטיכם בטופס “צרו קשר”. נחזור אליכם בהקדם לתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ’ סיגל פישמן.