אנחנו מכירים אותו כאולקוס. במינוח הרפואי הוא מוגדר ככיב. אחד הכיבים השכיחים הגורמים לכאבי בטן חזקים וסכנה לדימום ממערכת העיכול הוא כיב פפטי, המופיע בחלקו ההתחלתי של התריסריון.
מעצם הסיבוכים שהוא עלול לגרום, המענה אליו חייב להיות מהיר. הדבר כולל התייחסות להשלכות אפשריות של דימום או נקב המופיעים בעקבותיו.
מדוע הוא מתרחש?
כיב פפטי יכול להתרחש כתוצאה ממספר גורמים אפשריים. הראשון שבהם הוא חיידק לא ידידותי בשם הליקובקטר פילורי. מאחורי השם הזה, עומד אורח לא רצוי המתנחל בקיבה שלנו ושורד את החומציות המשמעותית השוררת בה. ההדבקה עוברת בין אדם לאדם, ולכן שכיח למצוא אותו במשפחות. החיידק מקים מעין מושבות בקיבה, ולעתים, הוא מצליח להפר את האיזון של ייצור חומצה וחלבון פפסין – החיוני לעיכול מזון. החיידק פוגע גם בנוזל הקרבונט המופרש מן הלבלב לצורך הגנת הקיבה. כתוצאה מכך, הרירית אכן נפגעת ונוצר כיב בחלקה העליון של הבטן. גם תרופות חזקות ממשפחת הסטרואידים, משככי כאבים שונים ועישון ממושך, עשויים להיות גורמים נוספים התורמים ליצירת פגיעה ברירית וכיב פפטי בתריסריון.
תחושות וסממנים לכיב פפטי
מלבד כאבי בטן, עשויים להופיע סימנים מחשידים אחרים, שאליהם לא נלווה כאב. תחושות בחילה והקאה, וכן תמרורי אזהרה כמו הקאה דמית ו/או צואה שחורה, חייבים לעורר את תשומת ליבנו לגשת לאבחון אצל גסטרואנטרולוג מומחה.
אבחון
הכלים האנדוסקופיים העומדים לרשות הגסטרואנטרולוג, יאוששו או ישללו את החשדות. כלים אלו יסקרו בבדיקת גסטרוסקופיה את דרכי העיכול העליונות, לרבות הקיבה והתריסריון. כך יובן ויאותר הגורם לאותם סימנים.
טיפול
כיב פפטי בתריסריון מטופל בהתאם לאבחון. אם אכן נגרם הכיב כתוצאה מן החיידק, יוצע למטופל טיפול להכחדתו של החיידק, באמצעות טיפול משולב של תרופות נגד חומצה ואנטיביוטיקה. נוגדי חומצה הם גם פתרון לכיבים על רקע תרופות סטרואידיות, כך שבהחלט יש מענה רפואי הולם להופעת כיב בתריסריון.
הדרך הטובה ביותר להתרחק ממפגעי כיב למיניהם היא מניעה. עישון ממושך וזיהומים פוגעים ברירית הקיבה ובהגנתה. הפסקת נטילת סטרואידים והפסקת עישון הם הכרח למניעת כיס פפטי בתריסריון.
זקוקים למידע נוסף אודות בדיקות אנדוסקופיות לאבחון כיב פפטי בתריסריון? לתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ' סיגל פישמן, השאירו פרטים בטופס "צרו קשר" ונחזור אליכם בהקדם.