מה עומד מאחורי תופעת מחסור של יציאות אחרי קולונוסקופיה? האם מדובר במצב שעשוי להימשך זמן רב והאם יש לו השלכות על מערכת העיכול? יש מה לדעת, ואפשר גם להירגע.
מטרת בדיקת קולונוסקופיה היא לסרוק ולאבחן את דרכי העיכול התחתונות, כדי לאשר או לשלול גילוי ממצאים מחשידים, כמו גידולים סרטניים וטרום סרטניים. תופעת חוסר יציאות אחרי קולונוסקופיה אינה חריגה; היא באה לידי ביטוי בעצירות ובחוסר התפנות לשירותים. היא יכולה להימשך ימים בודדים, כיומיים עד שלושה לאחר ביצוע הבדיקה. לכן, קיים חשש הגיוני בקרב מטופלים, כי להליך הכולל של הבדיקה וההכנות לקראתו – יש כביכול השפעה על העובדה כי אינם יכולים להתפנות.
התשובה היא חיובית, אך חשוב להבהיר ולהרגיע כי אין מדובר בבעיה חריגה וממושכת. מדוע וכיצד אם כך, אנו נתקלים בתופעה של חוסר ומיעוט יציאות אחרי קולונוסקופיה? ומדוע היא לא אמורה להדאיג אותנו? התשובות בפנים.
מה גורם לשינוי ביציאות לאחר בדיקת קולונוסקופיה?
בין שהגענו לגיל 50, ובין שחווינו תופעות מטרידות כמו: צואה דמית כאבי בטן חזקים, ירידה במשקל וכדומה, אנו ניגשים לבדיקה מתוך גילוי אחריות לבריאותנו. כאמור, הבדיקה סורקת את דרכי העיכול שלנו ועושה זאת באמצעות אנדוסקופ שבראשו מצלמה זעירה לסקירה כוללת. כדי שהגסטרואנטרולוג יוכל להשיג אבחון מיטבי, הוא חייב סביבת עבודה “נקייה” ככל האפשר; אנדוסקופ יוכל לאבחן ממצאים מחשידים ללא הפרעה כאשר המעיים נקיים משיירי מזון. לכן, כוללות ההכנות לקולונוסקופיה דיאטה מוקפדת ושתייה מרובה לפני ביצוע הבדיקה.
לצד הדיאטה, אנו שותים חומר תמיסתי משלשל. תמיסה זו שוטפת את תכולת הקיבה ומבטיחה מעי מרוקן לחלוטין. המשמעות לכך היא רחבה; השטיפה כוללת גם ריקון המעי מחיידקי המעיים האחראיים להסדרת פעולת העיכול. לכן, גם לאחר סיום הבדיקה, וכאשר מותר יהיה לאכול, אנו לא נמהר להתפנות לנוחיות. תהליך החזרה לעיכול המוכר לנו דורש יומיים-שלושה של חזרה לשגרה בפעילות חיידקית במעיים. בפרק זמן זה, חשוב שנקפיד על צריכת מזון נוח לעיכול בעל מרקם רך. כך נבטיח שפעולת העיכול תוסדר באופן נוח והדרגתי, לקראת חזרה לפעילות עיכול סדירה ומלאה.
העצירות וחוסר ההתרוקנות עדיין נמשכים?
גם אם כך הם פני הדברים, ומדובר בהימשכות התופעות מעבר לטווח הזמן שהוזכר, עדיין חשוב שנבין שלא נגרם נזק למערכת העיכול כתוצאה מהבדיקה. פעילות מעיים סדירה תחזור, וכך גם סדירות היציאות. הימנעות משתיית אלכוהול וצריכת מזון עשיר בסיבים, יסייעו לחזרה לשגרת יציאות. אם מאשר לכם הרופא, תוכלו להיעזר בחומר משלשל לשחרור העצירות. כך או כך, עצירות וחוסר יציאות לאחר קולונוסקופיה הם מושגים שכיחים וטריוויאליים. הם יחלפו, המעיים ישובו לתפקוד מלא, והחשוב מכל: לקחנו אחריות על בריאותנו בביצוע בדיקה חשובה מאין כמותה – וחשוב שנמשיך לעשות זאת.
זקוקים למידע נוסף? פרופ’ סיגל פישמן, סגנית מנהלת המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב, עומדת לרשותכם בכל שאלה.