שלשולים וכאבי בטן – כל כך לא נעים להכיר. אלא שבמציאות, אנו נתקלים בהם במהלך שגרת חיינו לא מעט פעמים. בהיבט הפחות מדאיג, ומניסיוננו הלא מועט בנושא, מדובר לרוב בתופעה חולפת, המלווה אומנם באי נוחות זמנית, אך אינה מסכנת חיים. התופעה נמשכת בדרך כלל מספר ימים, שלאחריהם אנו יכולים לחזור לסדר יום תקין וחופשי יותר. אך מה קורה כאשר ניצבת בפנינו בעיית שלשולים וכאבי בטן שאינם פוסקים? האם עדיין עלינו להמשיך בטיפול המקומי הידוע? מתי יש להפנות את הבעיה לידי רופא, והאם כאן כבר מדובר בתופעה מעוררת דאגה?
הסיבות לכאבי בטן ושלשולים
לתופעה המשולבת של כאבי בטן ושלשולים יש כידוע מגוון סיבות. הסיבה יכולה להיות קשורה בבעיית מעי רגיש (בעבר כונה “רגיז”), המתבטאת בביקורים תכופים בשירותים. מלבד כאבי הבטן, עוויתות ונפיחויות, נלווים גם שלשולים מעיקים. מובן שהדבר פוגע באיכות החיים, במיוחד כאשר אנו נמצאים מחוץ לביתנו, בטיול או בעבודה. לא נעים, אך עדיין, ניתן לטפל בכך. הקפדה על דיאטה דלת סוכרים שאינם נספגים במעי, יכולה לסייע בכך. גם בקרב הסובלים מרגישות בפירוק לקטוז, מוכרת תופעת כאבי הבטן והשלשולים. במקרה זה, דיאטה דלת לקטוז מאוד מקלה.
גורם נוסף לבעיית השלשולים המוכרת הוא מזון מקולקל וכדומה. דרך יעילה לקרב את הבעיה לפתרון, היא באמצעות מעבר לדיאטה, שאינה מתבססת על מזון מטוגן ומיצי פירות המגרים את רירית המעי – אלא נשענת על אורז, צנימים, מרק וכמובן שתייה מרובה של נוזלים.
מתי מומלץ להיבדק אצל גסטרואנטרולוג מומחה?
כאשר הבעיה נמשכת ואינה חולפת, מאופיינת בכאבי בטן חזקים במיוחד, מלווה בתדירות שלשולים גבוהה על בסיס יומי, חום גבוה ובעיקר צואה דמית תכופה -יש לפנות לעזרה רפואית בסיטואציה זו; בעיקר אם מדובר בתופעה הנחווית על ידי בני העשור החמישי ואילך לחייהם. כאן, יש לגשת לבדיקה אצל גסטרואנטרולוג מומחה, כדי להבין במה מדובר. במסגרת הבדיקות שיבוצעו, יעמדו לרשות הגסטרואנטרולוג כלים לאבחון של בעיית כאבי הבטן החזקים והשלשולים; בדיקות דם, בדיקת צואה ובדיקת קולונוסקופיה, מהווים חלק חשוב בכך. באמצעותן ניתן לזהות ולאבחן את הגורם לבעיה, לרבות מחלות מעי דלקתיות, קוליטיס וקרוהן.
לסיכום: תופעות של שלשול, לרוב חולפות בעזרת הדיאטות שהוזכרו ובעזרת צריכת מים מרובה. עדיין, יש לשמור עם “אצבע על הדופק” באשר להימשכות וחריפות הבעיה, ובמקרה הצורך, לפנות לגסטרואנטרולוג שיכול לאבחן באמצעות פעולה אנדוסקופית את הגורם לבעיה.