פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

אנדוסקופיה אבחנתית

אנדוסקופיה נועדה לתת לגסטרואנטרולוג את הכלים האופטימליים לשם אבחון וטיפול בדרכי העיכול העליונות. אנדוקסופיה אבחנתית מסייעת במספר דרכים; היא משקפת את האזור שנסרק בצורה ברורה (בהתאם לשמירה על הוראות הצום בשעות שלפני הבדיקה). מלבד הסריקה, יש לרופא אפשרות לקחת דגימת רקמה – ביופסיה, אשר תישלח לבדיקה, וממנה תשוקף התמונה הכוללת של הממצאים.

אנדוסקופיה אבחנתית – כמה זה כואב?

למרות שהמודעות לחשיבות בדיקת האנדוסקופיה (גסטרו וקולונוסקופיה) הולכת וגדלה, עדיין ישנה רתיעה מביצועה. נכון, הפחד הפסיכולוגי מהחדרת עצם זר אל הגוף דרך הגרון או דרך פי הטבעת – הוא טבעי. יחד עם זאת, וכפי שנבין, הוא אינו מוצדק כלל וכלל.

חשוב להבהיר, הבדיקה עצמה אינה כרוכה באי נוחות. בדיקת הגסטרו דרך הגרון אינה חונקת ובדיקת הקולונוסקופיה אינה מורגשת כלל. הנשימה מנוטרת ונמצאת במעקב מתחילת ההליך, והאדם הנבדק נושם בצורה רציפה. המטופל נמצא במצב של רדימות ואינו חש בכאב, הודות לטשטוש. הטשטוש הכולל תרופת אלחוש לווריד הניתנת לפני הפעולה. אם כך, אין יסוד לחשש של כאב או סבל בשעת הבדיקה.

אנדוסקופיה אבחנתית. קרדיט: שאטרסטוק

ללכת ולהיבדק אצל גסטרואנטרולוג

חשוב לזכור כי בדיקת האנדוסקופיה האבחנתית היא בדיקה מצילת חיים. אנו עוברים בחיינו מספר בדיקות הכרוכות באי נעימות, אך ההירתעות מכך קטנה, כאשר אנו מבינים שמדובר בבדיקות הכרחיות. אבחון דרכי העיכול חייב להתבצע בצורה מקצועית; הגיע האדם הגיע לגיל 50, או הוא חש בכאבים בדרכי העיכול שלא חווה קודם לכן? עליו להיבדק כעת! כאבים אלו יכולים להיות חזקים, אקוטיים ונקודתיים, או בעוצמות משתנות.

השורה התחתונה היא: כאשר יש ספק, אין ספק! אם את או אתה חווים תחושות של כאב בתדירות ובעוצמה שלא חוויתם לפני כן, והדבר נמשך מספר ימים, אל תהססו. פנו לייעוץ אצל גסטרואנטרולוג מומחה באופן מידי. הדיווח הראשוני חשוב, שכן לעתים אנו מנסים להיות “מומחים” בעצמנו ולקבוע כי מדובר בכאב קטן שחולף. אנדוסקופיה אבחנתית היא התשובה הנכונה, המדויקת והמהימנה להבין את מקור הכאבים הללו.

לאחר בדיקת אנדוסקופיה

השחרור המיוחל הביתה, מגיע ברוב המקרים זמן קצר לאחר הבדיקה. זאת כמובן, עד אשר תמה השפעת תרופת הטשטוש. במידה ונלקחה ביופסיה, תימסר בהמשך התשובה שתאושש או תשלול את החשש הראשוני של המטופל. גם אם חלילה התגלו ממצאים כמו גידול, חשוב לזכור: אבחון מוקדם עשוי בהחלט להציל חיים.

האחריות שלנו ללכת ולהיבדק היא שלנו. של כולנו. לכן נזכיר שוב: הגעתם לגיל 50? באחריותכם ללכת ולהיבדק.

זקוקים למידע נוסף אודות אנדוסקופיה אבחנתית?

פרופ’ סיגל פישמן, סגנית מנהלת המכון למחלות דרכי עיכול וכבד באיכילוב, עומדת לרשותכם בכל שאלה או התלבטות.