ניתוחים בריאטריים הם לרוב בעלי אחוזי הצלחה גבוהים, אך עדיין, ישנם במסגרת ניתוח לקיצור קיבה סיבוכים וסיכונים. הבשורה הטובה היא שכעת, ניתוח קיצורי קיבה ללא פתיחת בטן, הופך את פעולת הצרת הקיבה לבטוחה ביותר.
מניעת סיבוכים של ניתוח לקיצור קיבה באופן הרמטי אינה אפשרית. יחד עם זאת, כבר בהכנה לניתוח ניתן לבדוק, להתאים ולבצע פעולות התורמות להקטנת הסיבוכים. למשל, לפני הניתוח מתבצע סינון קפדני ומיומן של ועדה הקובעת את כשירות המועמד להליך זה. מעבר לעמידה בתקנים הכרחיים, כמו מדד BMI, נבחנת גם שאלת ההתאמה על פי ניתוח הרקע הרפואי של המועמד; האם הוא חולה במחלות רקע העלולות לגרום לתופעות לוואי במהלך הניתוח ולאחריו? האם הוא חש בתופעות חריגות המכאיבות לו באזור הבטן? מהם הכדורים הרפואיים שבהם הוא משתמש והאם הם קבועים? העובדה, כי מנתח בריאטרי מיומן הוא זה שעתיד לבצע את ההליך, מקטינה משמעותית סיכונים וסיבוכים בניתוח מסוג זה.
מדוע בכל זאת כולל ניתוח קיצור קיבה סיכונים וסיבוכים?
למרות זאת, סיבוכים וסיכונים, גם אם מתרחשים בהיקף קטן, עדיין אפשריים. כמו בניתוחים מורכבים, עשוי גם כאן להיווצר סיבוך כתוצאה מדימום מסיבי. דימום כזה יכול להתרחש למשל בניתוחים המתבצעים בשיטה הפתוחה, הכוללת ביצוע חתך נרחב יחסית של האזור המנותח. במקרים אלו, ובמידה ומדובר בניתוחים מסוג קיצור שרוול קיבה – עשוי להיווצר דימום תוך בטני. בתרחיש נדיר, עלול להיגרם סיבוך כתוצאה מחסימה של פתח הקיבה. סיבוך אפשרי נוסף הוא דליפה בנקודת החיבור החדשה בקיבה, לאחר ניתוח מעקף קיבה, או ניתוח שרוול קיבה. במקרי דלף, או דימום תוך בטני, יבצע הרופא המנתח פעילות התערבותית דחופה לשם עצירתם. מדובר באירוע חריג, ולרוב אותם מקרים מסתיימים בתיקון הסיבוך.
תופעות לוואי, כמו כאבי בטן ובחילות, הן שכיחות באופן יחסי. הן חולפות בפרק זמן קצר יחסית לאחר ביצוע הניתוח. רוב הניתוחים הבריאטריים מסתיימים בהצלחה מלאה, כאשר המטופל חוזר לשגרה בריאה יותר. עליו להקפיד על קיום השגרה, על מנת להשיג תוצאות מיטביות לאחר ניתוח קיצור קיבה.
פתרון בטוח: הצרה ללא ניתוח!
בשנים האחרונות, נוספה לתחום הבריאטרי אופציה טיפולית נוספת של הצרת קיבה ללא ניתוח. המשמעות היא הימנעות מן ההליך הכירורגי של השיטה הקלאסית הפתוחה הכרוכה בפתיחת הבטן. שימוש באנדוסקופ המבצע פעולת תפירה והצרה של הקיבה, חוסך את הסיכונים האפשריים שהוזכרו; דימום מסיבי, סכנת דלף וסכנת זיהום. לצד העובדה, כי ההחלמה והאיחוי הארוכים בניתוחים בשיטה הפתוחה – מתקצרים כאן בצורה דרמטית, ניתן לומר כי אכן ישנה הקטנה משמעותית של הסיבוכים האפשריים באמצעות פעולת הצרת קיבה בשיטה זו. זוהי בשורה חשובה מאין כמותה.
עדיין לא בטוחים שהבנתם הכל? זקוקים לייעוץ בנושא ולמידע? לפניכם סרטון מחדשות 12 המסביר על השיטה. תוכלו גם להיעזר במידע ובייעוץ אצל פרופ’ סיגל פישמן. פרופ’ פישמן הינה מנהלת השירות לטיפול אנדוסקופי להשמנה במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב.