פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

מחלת קרוהן: מדוע היא מתפרצת וכיצד התזונה יכולה לעזור?

מחלת קרוהן הינה מחלה כרונית המלווה בתסמינים שונים כגון כאבי בטן חזקים במיוחד ושלשולים. מדוע זה קורה וכיצד משפיעה התזונה על הסבירות להתפרצות?

קרוהן היא מחלה דלקתית המלווה את הסובל ממנה למשך חייו. לא מעט מוצאים קווים דמיון בינה לבין קוליטיס, בעיקר בשל העובדה שדלקת קרוהן וקוליטיס תוקפות את החלק התחתון של המעי הגס, אלא שלהבדיל מקוליטיס, דלקת קרוהן יכולה להופיע בכל אחד מחלקי העיכול, לרבות הוושט, הקיבה, ועד לחלקו האחרון של המעי. ברוב המקרים, קרוהן אכן תוקפת את דרכי המעי התחתונות, המעי הגס והמעי הדק הסופח.

מדוע וכיצד מתרחשת מחלת קרוהן?

הדלקת מתפרצת כשמערכת החיסון תוקפת את המעיים, שעליהם היא אמורה להגן. כאשר מתפרצת דלקת קרוהן היא באה לידי ביטוי בכאב חזק באזור הבטן, ועלולים להתלוות אליה דימומים רקטאליים, שלשולים, ירידת משקל וחום. כאשר הדבר קורה בתדירות מתמשכת, יש לפנות במהרה לבדיקה גסטרולוגית.

במסגרת הבדיקות, מלבד בדיקת גסטרו ובדיקת קולונוסקופיה, יילקחו ביופסיה ותרבית צואתית. המטרה של הבדיקות היא לסייע באבחון וזיהוי הבעיה. אם אכן מדובר בקרוהן, יסייעו הבדיקות לאבחון המקום שבו התפרצה הדלקת.   

ההקשר התזונתי לקרוהן

קרוהן היא כאמור תופעה כרונית, אך עדיין יש מה לעשות בנדון. שינוי תזונה הוא חלק בלתי נפרד מן ההתמודדות עם קרוהן, הטיפול התרופתי הקיים אכן מסייע להפחתת תסמינים וכאבים, אך על מנת להפחית את הסיכויים להתפרצות, יש גם להרגיל את הגוף לתזונה הנשענת על פחות מזון מטוגן ועתיר שומן. גם הפחתה משמעותית בסיבים תזונתיים, העשויים לגרום לגירוי של המעי, תסייע בהפחתת ההתפרצויות.

מערכת עיכול בריאה, הנשענת על מזון מבושל, כמו אורז, ירקות ועוף, ועל שתייה של מרק צח – ושתיית מים לא ממותקים ולא קרים, יפחיתו את הסיכויים לשלשולים ולתופעות הנלוות אל קרוהן. חשוב לדאוג שהתזונה לאחר אבחון קרוהן תהא מוקפדת יותר. הפנימו שתזונה כזו מצריכה בנייה של תפריט חדש, שיסייע בשמירה על איכות חיים טובה ובריאה יותר. זכרו: ניתן ואפשר לנהל שגרת חיים מיטבית לצד הקרוהן.

זקוקים למידע נוסף אודות ההקשר התזונתי לקרוהן? רוצים לדעת אם יש לדלקת קרוהן תסמינים נוספים?

באפשרותכם לפנות אל פרופ’ סיגל פישמן ולקבל את התמונה המלאה והמפורטת בנושא.