פרופ' סיגל פישמן - גסטרואנטרולוגית

פוליפים במעי הגס: מדוע תמיד מסירים?

לעתים, בדיקת הקולונוסקופיה תעלה ממצא חשוד – פוליפ, גוש רקמתי קטן שצמח בדופן המעי. כאשר הוא מתגלה, הגסטרואנטרולוג יבצע הסרה מידית שלו; בין אם הפוליפ ממאיר ובין אם לא. ייתכן בהחלט וביצוע הביופסיה יוביל לאחר מספר ימים לתשובה כי אין מדובר בממצא ממאיר. אך יחד עם זאת, הסרה כעת של פוליפים במעי הגס יכולה למנוע סרטן בעתיד.

גם פוליפ שאינו ממאיר עשוי להתפתח לגידול ממאיר! זו הסיבה המרכזית לכך שפוליפים במעי הגס מוסרים באופן מידי. סרטן המעי הגס הינו סרטן אלים, ומהווה את סוג הסרטן השני בשכיחותו בישראל, ולכן המעקב והטיפול בפוליפים במעי חשובים מאין כמותם; על המטופלים לגשת ולהיבדק בזמן בבדיקה קולונוסקופית. הדגש הוא במיוחד, כאשר מדובר על אנשים שמעל לגיל 50, ועל אחת כמה וכמה כאשר הם מרגישים בכאבי בטן מתמשכים ובדימום צואתי. באחריות הגסטרואנטרולוג המגלה פוליפ במהלך סריקת המעי, להסיר אותו. בנוסף, הוא ידגום ממנו דגימה שתילקח למעבדה, ולפיה יובהר אם הממצא אכן ממאיר. במידה והתגלה כי הפוליפ שפיר, עדיין ישנה אחריות על המטופל להמשיך ולהגיע לביקורת התקופתית. גילוי אחריות עשוי להציל חיים! חשוב לזכור זאת.

הסרת פוליפים במעי הגס – איך זה מבוצע?  

הליך הסרת הפוליפ אינו כואב. זאת מאחר וכחלק מבדיקת קולונוסקופיה ניתן למטופל חומר מטשטש לווריד. לכן אין תחושת כאב, לא במהלך הבדיקה עצמה ולא במהלך הסרת הפוליפ. דרך ההסרה של הפוליפ נקבעת בהתאם לגודלו; אם הפוליפ קטן, נתלוש אותו עם צבת מיוחדת . פוליפים גדולים יותר שהתגלו בבדיקה, יוסרו באמצעות פעולת כריתה. הפרוצדורה כוללת החדרת לולאה למעי דרך תעלת העבודה בקולונוסקופ לצד הסיב האופטי, כשהלולאה המולבשת על הפוליפ, מתהדקת סביבו ופשוט כורתת אותו. לעתים, נעזרים בפולס חשמלי לפעולת הכריתה.

הסרת הפולים מסירה איתה איום פוטנציאלי מגופנו העלול להתפתח לבעיה של ממש. כעבור כ-10-14 ימים, תשלח המעבדה את התוצאות שיכריעו האם מדובר היה בגידול ממאיר וכיצד יש להמשיך בטיפול. 

זקוקים למידע נוסף על אודות הסרת פוליפים מהמעי הגס, פעולת ההכנה לפני הבדיקה ודרכי מעקב נדרשות לאחר הסרת פוליפ? שאלות אלו ועוד ימצאו מענה מקיף אצל פרופ’ סיגל פישמן, שתשמח לסייע בכל התלבטות או היסוס.