היצרות מעי פוגעת בשטף העיכול וגורמת לעצירויות, כאבים וכד'. מדוע זה קורה וכיצד פותרים את הבעיה? פרופ' סיגל פישמן עם ההסברים.
פעולה סדירה ותקינה של המעי היא הכרחית לבריאות גופנו. אחד התהליכים הפוגעים באותה שגרה הוא היצרות מעי. כשמה כן היא, ההיצרות היא מצב בו רוחב המעי הופך צר, ומייצר קושי בהעברת מזון וחומרים אחרים בו. באופן טבעי, היצרות כרוכה באי נוחות, במאמץ יתר ובכאבים באזור ההיצרות של הסובל ממנה. בסיטואציה כזו, חשוב מאוד לשחרר את "הפקק שנוצר". עוד לפני כן, יש לברר כי אכן מדובר בהיצרות, וכמובן גם להבין מדוע הדבר קורה.
אבחון היצרות במעי
הבעיה יכולה להתרחש לכל אורכו של המעי. החל מהוושט, דרך הקיבה ועד למעי הדק והגס. משום כך, אבחון ההיצרות יכול להתבצע בפעולה אנדוסקופית; הן של קולונוסקופיה לאבחונה בדרכי העיכול התחתונות, והן באמצעות בדיקה גסטרוסקופית של דרכי העיכול העליונות, ובהתאם כמובן למיקום ההיצרות. לכן גם אבחון היצרות יתבצע על פי ההכנות הרלוונטיות לשתי בדיקות אלו. הן כוללות ריקון המעי ומתן חומר מטשטש לווריד, המונע תחושת כאב בבדיקה.
הגסטרואנטרולוג המבצע, יאתר בבדיקה את מקום ההיצרות ויאבחן את הסיבה לכך. ההיצרות יכולה להתרחש כתוצאה ממספר סיבות; בוושט יכולה לנבוע ההיצרות ממחלת רפלוקס ממושכת, הגורמת לדלקת והיצרות. במוצא הקיבה, סיבת ההיצרות יכולה להיות מחלת כיב פפטי שעיוותה את מוצא הקיבה. סיבה נוספת יכולה להיות דלקת קרוהן, הפוגעת לרוב בשכבות ודפנות המעי הדק והמעי הגס, וגורמת להצטלקות של המקום, להתעבותו ולפיכך גם להצרת החלל והרוחב במעי. סיבה שכיחה נוספת להיצרות, היא ניתוח קודם שהמטופל עבר. במידה ונכרת חלק מן המעי במהלך אותו ניתוח, הרי שבמקום החיבור החדש של שני קצוות המעי יכולה להתרחש היצרות. לצד סיבות שכיחות אלו, הסיבה החמורה ביותר הקשורה בהיצרות מעי היא גידול שהתיישב על נקודה במעי וגרם בין היתר להיצרותה.

טיפול
משאובחנו גורם ההיצרות ומיקומה המדויק, ניתן והכרחי לטפל בכך. במקרים הפחות חמורים, יוכנס בבדיקה האנדוסקופית בלון מיוחד, שבאמצעותו יוכל הגסטרואנטרולוג לבצע פעולת ניפוח. הפעולה תרחיב את מקום ההיצרות, כך שתשוב הפעולה הסדירה והתקינה של המעי. במידה ואכן מדובר בגידול, יש לנתח ולהסיר את הגידול מן המעי. אם הפעולה הכירורגית אינה ניתנת לביצוע ממגוון סיבות, יוצע הטיפול באמצעות הבלון המיוחד, אלא שכאן גם יוכנס סטנט- תומכן מיוחד, על תקן של "קורות חיזוק" המשאירות את המעי פתוח ומונעות מהגידול לשוב ולסגור על אזור ההיצרות.
אחוזי ההצלחה של פתיחת ההיצרות הינם גבוהים ביותר. הסובלים מהיצרויות ומתופעות העצירויות והכאבים, יחושו טוב יותר לאחר מכן. כמו בכל הליך, ישנם סיבוכים אפשריים נלווים; דימום באזור ההרחבה הוא דוגמה. הדימום פוסק מעצמו בחלק מכריע מן המקרים. על מנת למנוע סיבוך מסוג קרע, מבוצעת ההרחבה באופן מדורג על ידי הגסטרואנטרולוג. יחד עם זאת, במקרים חריגים של דימום שאינו פוסק וקרע – יבוצע ניתוח במקום.
זקוקים למידע נוסף בנושא? באפשרותכם לפנות אל פרופ' סיגל פישמן, גסטרואנטרולוגית מומחית, בכל שאלה וייעוץ.