למה נועדה בדיקת אנדוסקופיה של מערכת העיכול? מה ההיערכות של מטופל לקראתה ואילו דגשים יש לתת לאחר הבדיקה? פרופ' סיגל פישמן עם התשובות.
בדיקת אנדוסקופיה של מערכת העיכול, המוכרת גם בשמות "בדיקת גסטרו" "קולונוסקופיה" ו"אבחון אנדוסקופי", היא כלי מרכזי וחשוב בשיקוף, אבחון ואף טיפול בבעיות שהתגלו במערכת העיכול. הבדיקה מתבצעת בהרדמה מקומית ואינה כרוכה בכאב למטופל. באמצעותה, יכול הגסטרואנטרולוג לאתר, לאשש או לשלול חשש למחלות ובעיות בדרכי העיכול, בוושט, בקיבה בתריסריון ובמעי הגס. לרוב, הבדיקה מתבצעת לאחר תלונה של המטופל על מצב לא רגיל. התלונות יכולות להתבסס על כאבי בטן חזקים ממושכים ו/או עוצמתיים ודימום ממושך מפי הטבעת. הם יכולים גם להתבסס על דיווח של ירידה יחסית גדולה במשקל, בפרק זמן קצר. גם על אדם שאינו חש בכאב או בתופעה מדאיגה אחרת, אך הגיע לגיל 50, לעבור את הבדיקה החשובה; במיוחד כשמדובר באנשים בעלי רקע משפחתי היסטורי של מחלות בדרכי העיכול.
בדיקה אנדוסקופית מבעוד מועד – יכולה להציל חיים. חשוב שנזכור זאת. אבחון אנדוסקופי מוקדם, כמו למשל במקרה של גילוי גידול במעי בשלב התחלתי, יאפשר טיפול והסרה של הנגע, עוד לפני שהספיק להתפתח. לכן, לצד האחריות שלנו לדווח על סימפטומים חריגים ולא מוכרים, יש בידינו את החובה לגשת ולהיבדק על פי הקריטריונים שהוזכרו.

אנדוסקופיה של מערכת העיכול – כיצד זה מתבצע?
אנדוסקופיה, או כפי שהיא מתורגמת לעברית – "הסתכלות פנימה", אכן מביטה פנימה אל דרכי העיכול. במסגרת הבדיקה, יוחדר מכשיר האנדוסקופ – צינור דק מאוד, שבראשו מותקנת מצלמה זעירה, אל דרכי הוושט או אל פי הטבעת. המצלמה מאפשרת בחינה מדויקת וגילוי ממצאים מחשידים בדרכי העיכול.
כאמור, הבדיקה מתבצעת בטשטוש ובהרדמה מקומית של חומר הניתן דרך הווריד, ולכן אינה כואבת. בבדיקה של הקיבה החדרת האנדוסקופ דרך הפה מתבצעת בשכיבה על צד שמאל, כאשר על המטופל להיות בצום של כ-8-11 שעות לפני הבדיקה, וזאת על מנת שהתמונה המתקבלת מן המצלמה שבראש האנדוסקופ – תספק רזולוציה וחדות של אזור הנקי משאריות עיכול שנותרו באזור הבדיקה וחומרים אחרים. בבדיקה של המעי הגס החדרת האנדוסקופ נעשית דרך פי הטבעת כשהמטופל שוכב על צד שמאל.
גילוי פוליפים וביופסיה
בדיקה אנדוסקופית תכלול הוצאת דגימות מן הבדיקה, אשר יפוענחו ויבהירו האם אכן מדובר בממצאים סרטניים. יתרונה הגדול של האנדוסקופיה הוא באפשרויות הטיפול שהיא נותנת בו במקום, ללא התערבות כירורגית, כפי שקורה במקרה של הסרה בשלמותם של פוליפים שהתגלו. כאשר מתגלים הפוליפים, ומתוך עצם האפשרות כי הם עשויים להתפתח לסרטניים, הם מוסרים באמצעות האנדוסקופ. בנוסף, באפשרות הרופא המטפל והאנדוסקופ שבשימושו – גם לצרוב נגעים שהתגלו בבדיקה.
לאחר הבדיקה, יחזור המטופל לפעילות שגרתית בפרק זמן מהיר יחסית. יש להמתין כשעתיים לשם התאוששות וחזרה לעוררות מלאה, לאחר התפוגגות תרופות הטשטוש שניתנו. כמו כן, יש להמשיך ולצום במשך כשעה לאחר הבדיקה. בכל מקרה של תחושה חריגה הנמשכת מעבר לכך, יש לערב את הרופא המטפל.
זקוקים למידע נוסף על בדיקת אנדוסקופיה של דרכי העיכול?
פרופ' סיגל פישמן, מומחית בגסטרואנטרולוגיה של מחלות דרכי העיכול והכבד תשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה.
צרו קשר בהקדם.