בדיקת קולונוסקופיה מחייבת הכנה תיאורטית ומעשית מוקפדת . פרופ’ סיגל פישמן עם כל מה שצריך לדעת על בדיקה שיכולה להציל חיים. יש מה לדעת.
מהות קולונוסקופיה
משמעות בדיקת קולונוסקופיה היא החדרת צינור גמיש בעל סיב אופטי ומצלמה למעי הגס דרך פי הטבעת, וסקירת כל המעי הגס. זאת, בניגוד לגסטרוסקופיה – בה מוחדר הצינור דרך הפה ובודק את מערכת העיכול העליונה. בדרך זו, ניתן לאבחן מחלות ונגעים במעי הגס ואף לטפל בהם. המטרה המרכזית בבדיקה היא אבחון מבעוד מועד של סרטן המעי הגס – הסרטן השלישי בשכיחותו בישראל. בסרטן זה, מאובחנים מדי שנה אלפי חולים חדשים ולכן חשוב לאבחנו מבעוד מועד. בנוסף לאבחון הבדיקה, מתאפשרת פעולות נוספות, כמו: נטילת ביופסיה (בחשד לדלקת פוליפ או גידול), וכן הסרת פוליפים – תופעה שכיחה המופיעה במעי הגס ועלולה להתפתח לגידול. בעזרת קולונוסקופיה אם כך, ניתן למנוע גידול ממאיר בעתיד.
בדיקת קולונוסקופיה – האם זה כואב?
כיוון שמדובר בתהליך החדרת צינור דרך פי הטבעת, ההליך מלווה באי נעימות קלה, אך לא בכאבים. זאת, בזכות החומרים המטשטשים (סדציה) הניתנים למטופל טרם הבדיקה, לשם הפחתת הכאב. לאחר הטיפול, יש להמתין מספר שעות, עד לתפוגת חומרי הטשטוש ולחזרה לפעילות יומית ושגרתית.
מתי יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה?
התשובה מתחלקת לשני חלקים חשובים: בדיקה כללית, ואפיון רפואי ספציפי למצב נתון אצל מטופל. באופן כללי, בדיקת קולונוסקופיה מחייבת אותנו החל מגילאי 50 ומעלה. כאשר מדובר על אדם בעל רקע רפואי בעייתי, יש לבצע הבדיקה עוד לפני כן. בנוסף, כאשר קיימים סימנים מחשידים הגורמים לשינוי גופני, כאבים, תופעות לא מוכרות וכד’ – יש להיבדק באופן מיידי, ללא כל קשר לגיל.
תסמינים אלו יכולים להתבטא בכמה דרכים. כך במקרה כאבי בטן חזקים במיוחד, שלא חווינו קודם לכן מבחינת עוצמה ותדירות גבוהה; כך במקרה צואה דמית הנמשכת ברציפות מספר ימים, וכך בבעיית עצירויות או שלשולים הנמשכת תקופה לא קצרה. בסיטואציה כזו, יש למהר ולהיבדק.
ייעוץ מקדים
גם אם הופיעו התסמינים שתוארו, וגם אם התאימו מבחינת תדירות ועוצמה לממצאים מחשידים, אין בהכרח פירוש הדבר שמדובר בפוליפ, או חלילה בגידול. חשוב לזכור, כי בעיות דימום ופיסורה מפי הטבעת הן שכיחות; יחד עם זאת, הן עשויות לגרום לבהלה ולהסקת מסקנות לא מוצדקות ולא מבוססות.
ייעוץ עם גסטרואנטרולוג מומחה, בעל תפקיד בכיר וניסיון בביצוע הבדיקה – יסייע להגיע לתשובה המתבקשת עבור המטופל. במידת הצורך, יתבצע מעקב, או שיוחלט על בדיקה קולונוסקופית שתתבצע בהקדם. במקרה זה, יכווין הגסטרואנטרולוג את המטופל במשמעות הבדיקה הצפויה.
קולונוסקופיה הכנה ודגשים
החליט הגסטרואנטרולוג כי התסמינים שעליהם דיווח המתלונן מחייבים בדיקה? בין אם כך ובין אם מדובר בבדיקת קולונוסקופיה תקופתית – יש לבצע הכנה ראויה לקראת הבדיקה. על מנת שהקולונוסקופ ישיג תוצאות ברורות וחד-משמעיות, על אזור המעי הגס להיות נקי מכל שאריות עיכול. זו הסיבה, שהבדיקה מחייבת דיאטה מיוחדת של כ-3 ימים, לשם ניקוי יעיל של המעי. התזונה תתבסס על שתיית מים, כאשר במשך 24 השעות שלפני הבדיקה, יקבל המטופל חומר משלשל בצורת תמיסה מיוחדת. התמיסה תסייע להשלמת פעולת הניקוי המוחלטת של המעי, כשסוג המשלשל ייקבע ע”י הגסטרואנטרולוג המטפל. בהכנה, יסייע הרופא המטפל בפתרון סוגיות, כמו: מה מותר לאכול לפני קולונוסקופיה, מהן תופעות הלוואי הקיימות ועוד.
אודות פרופ׳ סיגל פישמן
באפשרותכם לקבל ייעוץ ולזמן תור אצל פרופ’ סיגל פישמן. כבכירה בתחומה, וכסגנית מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד בבית החולים איכילוב – פרופ׳ פישמן משלבת ותק וניסיון מקצועי רב בביצוע בדיקות גסטרו שונות, בהן קולונוסקופיה.
מעוניינים בייעוץ מקדים? לחצו כאן.